Szybki i prosty deser, a smakuje wyśmienicie.
opakowanie ciasta francuskiego
150 g serka twarogowego
1 jajko
cukier
1/2 łyżeczki cynamonu
1 żółtko+mleko do posmarowania
mak do posypania
Łączymy serek z jajkiem, słodzimy do smaku, dodajemy cynamon.
Rozwijamy ciasto, wałkujemy. Nakładamy nadzienie omijając brzeg.
Zwijamy niezbyt ciasno wzdłuż dłuższego boku, smarujemy jajkiem sklejany brzeg i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone kroimy w poprzek na grubość ok 1,5 cm, układamy ślimaczki na blachę wyłożoną papierem, smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy makiem.
fajny pomysł z tym ciatsem francuskim :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam ślimaczki z cynamonem, ale z makiem o wiele bardziej 'wiligijnie' <3
OdpowiedzUsuńNo tak, wiadomo:) mak się sam nasypał;)
Usuńwyglądaja przepysznie!
OdpowiedzUsuńjakie ładne! chwila i gotowe :)
OdpowiedzUsuńpycha :D
OdpowiedzUsuń