14 grudnia 2012

Serowe ślimaczki z makiem i cynamonem





Szybki i prosty deser, a smakuje wyśmienicie.



opakowanie ciasta francuskiego
150 g serka twarogowego
1 jajko
cukier
1/2 łyżeczki cynamonu
1 żółtko+mleko do posmarowania
mak do posypania


Łączymy serek z jajkiem, słodzimy do smaku, dodajemy cynamon.
Rozwijamy ciasto, wałkujemy. Nakładamy nadzienie omijając brzeg.
Zwijamy niezbyt ciasno wzdłuż dłuższego boku, smarujemy jajkiem sklejany brzeg i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone kroimy w poprzek na grubość ok 1,5 cm, układamy ślimaczki na blachę wyłożoną papierem, smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w 190-200 stopniach do zrumienienia, ok. 15-20 minut.







6 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)