Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, musicie koniecznie.
Piękny smak i konsystencja, idealna na śniadanie i czekoladowy głód:)
Przepisy krążą w necie, zrobiłam tak z ciekawości, bez przekonania, myślałam że wyjdzie sucha i średnia w smaku. Myliłam się!
Jest pyszna, wilgotna i aromatyczna, niebo w gębie jak to mówią.
Można zajadać łyżeczką, ale na tyle zwarta że daje się podzielić na porcje.
a to moja zmiksowana wersja ( naczynie do zapiekania średnicy 12cm):
1 bardzo duży banan
3/4 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1 łyżka golden syrup lub płynnego miodu
1 łyżka ciemnego kakao
1 łycha masła orzechowego
1 ciasteczko korzenne
pysznie komponuje się z takim sosem:
1/2 opkowania serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżka mleka skonadensowanego
cukier puder do smaku
Banana miażdżymy widelcem, dodajemy golden syrup, mleko i resztę składników.
Mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta ale nie za bardzo.
Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastkiem korzennym (u mnie cynamonowe z tego przepisu).
Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni.
Zapiekamy 20-25 minut (do momentu aż płatki wchłoną płyn).
Smacznego:)
pychotaaaaaaaaaa! :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić taką, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńpowstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com
Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy
Z największą przyjemnością!
UsuńProszę o link bezpośredni do przepisów.
Bloga znam i zaglądałam wcześniej:)
Pozdrawiam
Fajny pomysł, dawno nie jadłem owsianki i od jakiegoś czasu mam na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie i w miarę zdrowo...zastanawiam się czy wyjdzie bez mleka.
OdpowiedzUsuńNie wiem, może wyjść sucha, bo płatki muszą jednak napęcznieć.
UsuńMoże użyj mleka roślinnego, lub zalej wcześniej płatki odrobiną wrzątku.
Wygląda baaardzo apetycznie. A przez płatki owsiane wydaje mi się bardzo zdrowe, tak będę sobie wmawiać ;)
OdpowiedzUsuńJest zdrowe! zobacz w składzie nie ma cukru, gdyby ominąć posypkę i sos to całkiem zdrowo:)
Usuńdobrze, że jestem już po kolacji, w stanie lenistwa, bo inaczej musiałabym zaraz zabrać się do pieczenia ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam na śniadanko;)
UsuńChyba uwierzę, że pieczenie nie jest megamegamegatrudne!! :))
OdpowiedzUsuńW ogóle nie jest!
Usuńwystarczy testować potem już żaden wypiek niestraszny:)
Wygląda pysznie, muszę spróbować
OdpowiedzUsuń