30 czerwca 2014

Drożdżówki z makiem


Mięciutkie bułeczki z makowym nadzieniem, najlepsze jeszcze ciepłe, mają jedną nieprzyjemną wadę - szybko znikają :) Dobre w podróż czy na piknik jeśli nie pada:)
Na bazie przepisu na bułeczki z masłem orzechowym o nieco innym kształcie.
Delikatne ciasto na maślance, bez jajek.
Może nadzienie trochę jesienne w nastroju, ale zimno i pada to i wypieki "jesienne" ;-)


26 czerwca 2014

Rzodkiewki w śmietanie z nutą nostalgii

Gdzieś ostatnio wyczytałam, że na stołach wszelkich knajp w Międzywojennej Warszawie (lata 30te XXw.) królowały wiosną m.in. rzodkiewki w śmietanie.
Po zimowych bigosach i flaczkach, w okresie wiosennym na stołach w restauracjach pachniało nowalijkami, które były wtedy drogim rarytasem.



Co prawda to już lato w pełni a nie wiosna, ale rzodkiewki pod dostatkiem - trzeba to wykorzystać.
Nie posiłkowałam się żadnym źródłowym przepisem, próbowałam sobie wyobrazić jak musiały smakować, skoro podawano je nawet w restauracjach.
Przepis poniżej to jedynie wytwór mojej wyobraźni, ale wyszło całkiem całkiem, spróbujcie :) 
Kilka prostych składników układa się w piękną paletę smaków - to właśnie lubię.
U nas rzodkiewki były orzeźwiającym dodatkiem do ryby w ziołach z ryżem, ale pasuje też do wielu innych dań.

21 czerwca 2014

Najlepszy chlebek bananowy z podwójną czekoladą

Jeden z lepszych chlebków bananowych jakie jadłam, a mam do tego wypieku wielką słabość.
Duże wyczuwalne kawałki czekolady idealnie się tu wpasowały, do tego kubek mocnej kawy i wszystko gra, już nawet pogoda niestraszna i pakowanie na wczasy też :)
Jakoś tak mam, że kiedy pada i szaro natychmiast ogarnia mnie chęć na coś mocno czekoladowego, oczywiście najlepiej gorzko-czekoladowego. To ciasto w pełni mnie usatysfakcjonowało w tej kwestii.
Polecam, puszyste i wilgotne, pięknie pachnie jak każdy wypiek z bananami.
Do śniadaniowej kawy to ciasto idealne, podwieczorek też umili w pełni.
Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie tutaj.
Lekko zmodyfikowałam przepis na swoje potrzeby.


14 czerwca 2014

Kruche owsiane ciasto z truskawkami


Proste i szybkie ciasto do popołudniowej herbaty.
Ekspresowe w wykonaniu, chwila oczekiwania kiedy się piecze, a potem ciasto wynagradza nas pysznym smakiem. Płatki owsiane, kruchy spód i zapieczone trukawki z wanilią, czy może być coś lepszego? Polecam ciepłe, podane z lodami.




08 czerwca 2014

Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż taki serniczek, orzeźwiający i chłodzący a przy tym nie wymagający dużo wkładu pracy. Połączenie truskawek i gorzkiej czekolady ostatnio mną owładnęło całkowicie i dlatego bardzo Wam polecam ten serniczek:) Kawałki czekolady urozmaicają dodatkowo strukturę ciasta przyjemnie chrupiąc od czasu do czasu.
Polecam orzeźwiający jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch  z musu z truskawek. Już naszych polskich, soczystych i aromatycznych!


06 czerwca 2014

Sałatka brokułowa z ostrym serem i migdałami


W tej sałatce nie ma nic wymyślnego i w tym jej zaleta:) 
Jej składniki idealnie się komponują smakowo, dodatkowo jest sycąca, idealna na lunch czy kolację. Ja chętnie zabieram ją do pracy. 
Jeśli przygotujecie ją wieczorem, spokojnie przetrwa w lodówce do następnego dnia.
Wtedy polewam sosem w ostatniej chwili przed zabraniem.
Czasem daję słonecznik zamiast migdałów, albo dorzucam kukurydzę. Co kto lubi.
Delikatny sos koperkowy bardzo dobrze się tu sprawdza. 



01 czerwca 2014

Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym - smaki dzieciństwa

Pamiętam jak moja babcia robiła te ciasteczka, miała specjalną żeliwną patelnię z dziurkami.To był cały rytuał. Zajadało się je ze smakiem.. Ucieszyłam się kiedy zobaczyłam w zakupionej gofrownicy dodatkowe wkłady do orzeszków. Przepisu babcinego nie odkopałam jeszcze, ale znalazłam taki u Karmel-itki, okazał się doskonały więc go przekazuję.
Ciasteczka zachowują kruchość nawet drugiego dnia po wypełnieniu kremem.
Nie jest to ciasto lane, tylko kawałeczki umieszcza się w dziurkach na ciastka i dociska.