08 czerwca 2014

Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż taki serniczek, orzeźwiający i chłodzący a przy tym nie wymagający dużo wkładu pracy. Połączenie truskawek i gorzkiej czekolady ostatnio mną owładnęło całkowicie i dlatego bardzo Wam polecam ten serniczek:) Kawałki czekolady urozmaicają dodatkowo strukturę ciasta przyjemnie chrupiąc od czasu do czasu.
Polecam orzeźwiający jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch  z musu z truskawek. Już naszych polskich, soczystych i aromatycznych!




 Na forme  średnicy 21 cm

500 g serka do naleśników o smaku waniliowym (lub serek homogenizowany) 
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
 pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% posiekanej na kawałki
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki żelatyny+woda

500 g truskawek
3 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 łyżki żelatyny+woda

spód:
biszkopty (ok. 15 sztuk)
sok do nasączania (malinowy/truskawkowy lub jabłkowy rozcieńczony z wodą) 

  Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne.
Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut.
Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas.
W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).
Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i pasta waniliową na gładko.
Znów podgrzewamy napęczniałą żelatynę z gorącą wodą  i wlewamy ostudzone do truskawek. Kiedy spód serowy już lekko stężeje, wylewamy na niego mus owocowy.
Odstawiamy do lodówki aż ciasto stężeje całkowicie (najlepiej na noc).
Podajemy z owocami i sosem czekoladowym.









Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Milion smaków truskawek






19 komentarzy:

  1. Doskonały pomysł na deser w taki upalny dzień jak dziś:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie kolorystycznie wygląda sernik, a do tego tak kusi..... I jeszcze polewa. Wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny! i ta płynna czekolada.. rozmarzyłam się:D

    OdpowiedzUsuń
  4. bajeczny:)) U mnie tez się chłodzi serniczek:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser, czekolada i truskawki, wszystko co najlepsze w jednym miejscu :D Serniczek wygląda mega pysznie :) Pozdrawiam Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny taki serniczek na upalne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mus truskawkowy + czekolada= PYCHOTA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, Gin dzięki! i smakuje też (to już zdanie domowników) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę super... a ta czekoladka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie ciasta. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)