29 czerwca 2013

Czereśniowe popołudnie na wsi..


Dziś kilka migawek z weekendu na wsi :)
Jest tak pięknie i smacznie że chyba nie wracam do domu!
Wybaczcie że tak chaotycznie ale pędzę na zachód słońca ;)


27 czerwca 2013

Mięsne kuleczki pieczone



Od wczoraj jestem też na Fb, zapraszam na stronę Zufikowa :)
 



Nie lubię długiego smażenia, a kotleciki tak i moja rodzinka też:). 
Pomyślałam że oszczędzę sobie tej nieprzyjemnej czynności i zapiekę je w piekarniku.
Oszczędziłam i czasu i kalorii. Polecam ten sposób przygotowania.
Wymyśliłam na poczekaniu też ich inna wersję, ale to innym razem.. 

25 czerwca 2013

Konfitura z truskawek i kwiatów bzu czarnego




Smak wczesnego lata zamknięty w słoiczku..

Już same truskawki pachną cudnie, a dodatek kwiatów bzu czanego
pięknie współgra i podkreśla ich smak..piękny duet mówię Wam:)
Zjadłam oczywiście częściowo jeszcze ciepłą konfiturę, ale wyobrażam sobie ten smak zimą..otwieramy słoiczek konfitury i czujemy smak wiosny/lata..
Mam szczęście że w tym roku wiosna opóźniona, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:)
Zdążyłam z kwiatami bzu, które zwykle są w maju i znikają szybko.

18 czerwca 2013

Syrop z kwiatów bzu czarnego




Przyjemność zbierania, przyjemność przygotowywania i przyjemność konsumowania.
Zapach i smak zniewalający, nieporównywalny do niczego.
Dobry do herbaty, poprawia odporność. Kiedy nas dopada przeziębienie też się przydaje.
Pyszne jest też wino, ale jest w fazie testowej, przepis kiedy indziej ;)
Dochodzi też nalewka :)

14 czerwca 2013

Bananowy serniczek z kwiatem hibiskusa (bez pieczenia)




 
Szybkie ciasto, właściwie deser bo nie pieczemy nic, tylko układamy warstwy 
i pozostaje czekać aż wszystko stężeje.
Najlepiej na parę godzin lub na noc włożyć do lodówki.
Idealny na ciepłe dni. 
Smak bardzo orzeźwiający, posmak banana i cytrusów wyczuwalny, 
a kwiaty pyszne i cieszą oko.

12 czerwca 2013

Włoski sos pomidorowy biedaków




Proste niewyszukane składniki, ale jaki smak!!
Zresztą słynne (potem się rozsławiły) potrawy włoskie powstały po wojnie kiedy był kryzys i często nie było co jeść. 
Ratowano się tym co było pod ręką - chleb, oliwa, pomidory, czosnek. 
Dzięki temu, że ktoś kiedyś przetestował te pomysły, my możemy się nimi dziś napawać.
Uwielbiam proste dania które cieszą podniebienie. To danie jest takie bez wątpienia.
Sos jest gęsty i ma bogaty smak, polecam gorąco. 

10 czerwca 2013

Jaglane kotleciki z pieczarkami i orzechami



Przepis pochodzi z książki "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian". Lekko zmodyfikowany.
O zasadach kuchni Pięciu Przemian w skrócie pisałam przy okazji wiosennej zupy pomidorowej.
 

Bardzo smaczne kotleciki, aromatyczne, sycące. Mają fajną strukturę, orzechy lekko chrupią, ideał. 
Taka lightowa wersja falafel moim zdaniem ( jakby je ostrzej doprawić). 
Są z gatunku szybko-znikających-z-talerzy.
Równie smaczne ostudzone - idealne na piknik lub lunch box.

06 czerwca 2013

Angielskie ciasto z kremową pierzynką waniliową



Angielskie ciasto na pochmurną pogodę..
dla wszystkich walczących ze skutkami ulewy..



03 czerwca 2013

Tarta z marchwią i zielonymi warzywami




Bardzo ciekawy smak wyszedł tej tarty sama byłam zaskoczona :) 
Marchewka z nutą orientu, bo nawet już kilka ziarenek
kolendry daje dużo aromatu. 
Słodycz marchwi i groszku przełamuje ser, aromat czosnku i tymianku.
Proste składniki a razem tworzą smaczną całość. 
Polecam na szybki obiad, lunch czy kiedy chcecie:)