31 marca 2014
Bigos włoski
Dlaczego włoski? bo kapusta włoska, bo pomidory, bo prosty i pełen smaku czyli na sposób włoski.
To przepis mój własny, improwizowany. Zapisany ku pamięci, wylądował na blogu :)
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, doskonały sam lub jako dodatek.
28 marca 2014
Gniazdka z kremem czekoladowym
Bardzo szybkie w wykonaniu. Możecie zaskoczyć bliskich tymi smakowitymi ciasteczkami z kremowym nadzieniem na bazie serka z czekoladą. Pięknie się prezentują na stole oprószone odrobiną cukru pudru lub wiórkami czekoladowymi. Na Świąteczny stół w sam raz.
25 marca 2014
Wiosenny krupnik owsiany
Myślicie że krupnik musi być mięsny bo inaczej nie ma smaku? I tu się mylicie, polecam przygotować moją wersję tej zupy, a potem ocenić który lepszy ;-)
Delikatna w smaku zupa, lekka, aromatyczna i sycąca dzięki kaszy warzywom.
Gotowanie na wolnym ogniu powoli wydobywa wszystkie smaki.
Delikatna w smaku zupa, lekka, aromatyczna i sycąca dzięki kaszy warzywom.
Gotowanie na wolnym ogniu powoli wydobywa wszystkie smaki.
23 marca 2014
Koktajl bananowo-cytrynowo-bazyliowy
Takie połączenie smaków nikogo już nie dziwi.
Świeża bazylia jest dostępna cały czas, choćby z parapetowej hodowli.
Stała się popularnym dodatkiem również do deserów.
U mnie w koktajlu.
Bardzo orzeźwiający!
Na podwieczorek idealny, no jeśli ktoś sobie życzy to może być i śniadanie.
Za wiele pracy przy nim nie ma, a jest bardzo smaczny i orzeźwiający!
Mnie smak mile zaskoczył, spróbujcie.
17 marca 2014
Sernik waniliowy
Puszysty i delikatny sernik z intensywnie wyczuwalną wanilią, która pozostawiła w całym cieście cudowne kropeczki, dlatego nie miałam sumienia zakrywać ich jakąkolwiek polewą:).
Spód z karmelowym posmakiem cukru kokosowego.
13 marca 2014
Pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek wędzonych
Czy to słynny hummus? Jak go zwał tak go zwał, smaczny jest i to bardzo.
Pyszny i ekspresowy do wykonania zamiennik serka, masła czy pasztetu do pieczywa.
Można stosować też jak musztardę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Już kiedyś, przy okazji przyrządzania pasty z bakłażana i wędzonej śliwki, odkryłam że owe śliwki pięknie przełamują smak odrobiną słodyczy, jednocześnie ta słodycz jest ledwo wyczuwalna, a efekt końcowy niesamowity, spróbujcie!
Pyszny i ekspresowy do wykonania zamiennik serka, masła czy pasztetu do pieczywa.
Można stosować też jak musztardę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Już kiedyś, przy okazji przyrządzania pasty z bakłażana i wędzonej śliwki, odkryłam że owe śliwki pięknie przełamują smak odrobiną słodyczy, jednocześnie ta słodycz jest ledwo wyczuwalna, a efekt końcowy niesamowity, spróbujcie!
08 marca 2014
Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym
Zapach podczas pieczenia już zapowiadał coś pysznego!
Jeśli lubicie ciasta z bananami to bardzo Wam polecam, dodatkowo chrupiące ziarna słonecznika i karmelowy smak cukru świetnie podkreślają i uzupełniają całość.
Zapieczone banany i cukier tworzą na wierzchu przyjemną słodką skórkę.
Ciasto jest puszyste, wilgotne, nie aż tak słodkie w środku - typ śniadaniowy lub podwieczorkowy, idealny do kawy czy herbaty.
Proste w wykonaniu, nie wymaga miksera.
Zajrzyjcie w zakładkę cukier kokosowy, znajdziecie tam inne moje wypieki z użyciem tego pysznego i zdrowego cukru.
03 marca 2014
Zapiekanka "ziemniaczana delicja"
Jest pysznie kremowa w środku, na wierzchu zapieczone plasterki ziemniaków i sera posypane tymiankiem i bazylią.
Proste, dobrej jakości składniki to podstawa tej zapiekanki.
U nas smak zagwarantowały wiejskie jajka i ziemniaki oraz prawdziwe masło.
Proste, dobrej jakości składniki to podstawa tej zapiekanki.
U nas smak zagwarantowały wiejskie jajka i ziemniaki oraz prawdziwe masło.