31 marca 2014

Bigos włoski



Dlaczego włoski? bo kapusta włoska, bo pomidory, bo prosty i pełen smaku czyli na sposób włoski.
To przepis mój własny, improwizowany. Zapisany ku pamięci, wylądował na blogu :)
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, doskonały sam lub jako dodatek.

28 marca 2014

Gniazdka z kremem czekoladowym



Bardzo szybkie w wykonaniu. Możecie zaskoczyć bliskich tymi smakowitymi ciasteczkami z kremowym nadzieniem na bazie serka z czekoladą. Pięknie się prezentują na stole oprószone odrobiną cukru pudru lub wiórkami czekoladowymi. Na Świąteczny stół w sam raz.




25 marca 2014

Wiosenny krupnik owsiany

Myślicie że krupnik musi być mięsny bo inaczej nie ma smaku? I tu się mylicie, polecam przygotować moją wersję tej zupy, a potem ocenić który lepszy ;-)



Delikatna w smaku zupa, lekka, aromatyczna i sycąca dzięki kaszy  warzywom.
Gotowanie na wolnym ogniu powoli wydobywa wszystkie smaki.

23 marca 2014

Koktajl bananowo-cytrynowo-bazyliowy


Takie połączenie smaków nikogo już nie dziwi.
Świeża bazylia jest dostępna cały czas, choćby z parapetowej hodowli.
Stała się popularnym dodatkiem również do deserów.
U mnie w koktajlu.




Bardzo orzeźwiający! 

Na podwieczorek idealny, no jeśli ktoś sobie życzy to może być i śniadanie.
Za wiele pracy przy nim nie ma, a jest bardzo smaczny i orzeźwiający!
Mnie smak mile zaskoczył, spróbujcie.

17 marca 2014

Sernik waniliowy


Puszysty i delikatny sernik z intensywnie wyczuwalną wanilią, która pozostawiła w całym cieście cudowne kropeczki, dlatego nie miałam sumienia zakrywać ich jakąkolwiek polewą:). 
Spód z karmelowym posmakiem cukru kokosowego.



13 marca 2014

Pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek wędzonych

Czy to słynny hummus? Jak go zwał tak go zwał, smaczny jest i to bardzo.
Pyszny i ekspresowy do wykonania zamiennik serka, masła czy pasztetu do pieczywa.
Można stosować też jak musztardę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Już kiedyś, przy okazji przyrządzania pasty z bakłażana i wędzonej śliwki, odkryłam że owe śliwki pięknie przełamują smak odrobiną słodyczy, jednocześnie ta słodycz jest ledwo wyczuwalna, a efekt końcowy niesamowity, spróbujcie!





08 marca 2014

Razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym




Zapach podczas pieczenia już zapowiadał coś pysznego! 
Jeśli lubicie ciasta z bananami to bardzo Wam polecam, dodatkowo chrupiące ziarna słonecznika i karmelowy smak cukru świetnie podkreślają i uzupełniają całość.
Zapieczone banany i cukier tworzą na wierzchu przyjemną słodką skórkę. 
Ciasto jest puszyste, wilgotne, nie aż tak słodkie w środku - typ śniadaniowy lub podwieczorkowy, idealny do kawy czy herbaty. 
Proste w wykonaniu, nie wymaga miksera.
Zajrzyjcie w zakładkę cukier kokosowy, znajdziecie tam inne moje wypieki z użyciem tego pysznego i zdrowego cukru.

03 marca 2014

Zapiekanka "ziemniaczana delicja"

Jest pysznie kremowa w środku, na wierzchu zapieczone plasterki ziemniaków i sera posypane tymiankiem i bazylią. 
Proste, dobrej jakości składniki to podstawa tej zapiekanki.
U nas smak zagwarantowały wiejskie jajka i ziemniaki oraz prawdziwe masło.