13 marca 2014

Pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek wędzonych

Czy to słynny hummus? Jak go zwał tak go zwał, smaczny jest i to bardzo.
Pyszny i ekspresowy do wykonania zamiennik serka, masła czy pasztetu do pieczywa.
Można stosować też jak musztardę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Już kiedyś, przy okazji przyrządzania pasty z bakłażana i wędzonej śliwki, odkryłam że owe śliwki pięknie przełamują smak odrobiną słodyczy, jednocześnie ta słodycz jest ledwo wyczuwalna, a efekt końcowy niesamowity, spróbujcie!






250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki opłukana i odsączona, jeśli w składzie jest woda i sól to ujdzie jeśli nie macie czasu) 
ok. 1/3 szklanki dobrej oliwy+ odrobina przegotowanej wody
2 duże ząbki czosnku
2 wędzone śliwki (jeśli używacie suszonych trzeba je namoczyć chwilkę)
szczypta soli 
szczypta soli morskiej wędzonej
szczypta pieprzu
1 czubata łyżka tahini (pasty sezamowej)



Cieciorkę moczymy i gotujemy z ząbkiem czosnku do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Umieszczamy cieciorkę w pojemniku miksera, dodajemy pastę sezamową, doprawiamy solą i pieprzem.
Ząbki czosnku siekamy niezbyt drobno i prażymy chwilkę na suchej patelni, dodajemy do pozostałych składników.
Na koniec dorzucamy śliwki i oliwę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Można dodać ulubionych ziół czy chili, wtedy smak będzie bardziej urozmaicony.











Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014Domowy WyróbCo do kanapki?

8 komentarzy:

  1. wygląda smacznie , wypróbuje takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie. Lubię taki smaczne nowinki do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smarowidła do chleba . Świetny przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwkowy hummus ? świetne połączenie! Już wyobrażam sobie ten smak, uwielbiam wszelakie smarowidełka wege rzecz jasna domowej produkcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze takiej pasty, a cieciorkę bardzo lubię więc muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wooooow, co za połączenie :-) Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja suszonymi śliwkami nadziałam ostatnio schab i wyszedł pyszny. Nie jadłam jeszcze cieciorki... Testowałam kolejne owsiane ciasteczka z Twojego bloga - czekoladowe z masłem orzechowych polane mleczną czekoladą, wyszły baaaardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)