28 marca 2014

Gniazdka z kremem czekoladowym



Bardzo szybkie w wykonaniu. Możecie zaskoczyć bliskich tymi smakowitymi ciasteczkami z kremowym nadzieniem na bazie serka z czekoladą. Pięknie się prezentują na stole oprószone odrobiną cukru pudru lub wiórkami czekoladowymi. Na Świąteczny stół w sam raz.






1 opakowanie ciasta francuskiego (oczywiście namawiam do zrobienia domowego)
250 ml śmietanki 30% Czarnocin
150 g serka czekoladowego (użyłam Czarnocin z 13% czekolady)
1 jajko (samo białko)
cukier puder






Wycinamy z ciasta kółka oraz drugie z wyciętym otworem (do pary). U mnie średnicy 4 cm. Smarujemy te całe białkiem i nalepiamy na nie kółka z otworami. Obficie posypujemy cukrem pudrem, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Studzimy powstałe gniazdka i wypełniamy je kremem. Krem: ubijamy schłodzoną śmietankę z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno, łączymy partiami z serkiem do uzyskania kremowej konsystencji. 

Po schłodzeniu ciasteczek w lodówce krem tężeje.









Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

12 komentarzy:

  1. No proszę, takie szybkie cudeńka, chyba zaczerpnę u Ciebie inspiracji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuziu śliczne wyszły. Ale bym sobie teraz schrupała jedno gniazdko. Wyglądają na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł:)) na pewno je zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. i nieźle smakują też ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, moje ślinianki pracują w zastraszającym tempie!!! Ależ pyszności serwujesz:) Pozdrawiam Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj chętnie bym kilka przygarnęła, wyglądają przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)