Zapach podczas pieczenia już zapowiadał coś pysznego!
Jeśli lubicie ciasta z bananami to bardzo Wam polecam, dodatkowo chrupiące ziarna słonecznika i karmelowy smak cukru świetnie podkreślają i uzupełniają całość.
Zapieczone banany i cukier tworzą na wierzchu przyjemną słodką skórkę.
Ciasto jest puszyste, wilgotne, nie aż tak słodkie w środku - typ śniadaniowy lub podwieczorkowy, idealny do kawy czy herbaty.
Proste w wykonaniu, nie wymaga miksera.
Zajrzyjcie w zakładkę cukier kokosowy, znajdziecie tam inne moje wypieki z użyciem tego pysznego i zdrowego cukru.
340 g mąki razowej graham
300 g jogurtu naturalnego
50 ml maślanki
100 g cukru kokosowego Royal Brand (+ 2 łyżki do posypania wierzchu ciasta)
1/2 łyżeczki cynamonu
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 banany
2 łyżki ziaren słonecznika
W misce łączymy przesianą mąkę, sól, cynamon, proszek i cukier.
W drugiej miseczce łączmy mokre składniki: jajka, olej, jogurt i maślankę.
Wsypujemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy do połączania składników, niezbyt dokładnie, tak jak przy cieście na muffiny.
Wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (moja okrągła 20 cm).
Na wierzch układamy plasterki banana, posypujemy je słonecznikiem i cukrem kokosowym.
Pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Bazowałam na tym przepisie na ciasto jogurtowe. Wcześniej już piekłam jego oryginalną wersję.
Piękne i pyszne ciasto nam zaserwowałaś w dniu naszego święta. Więc ucztujmy na słodko :)
OdpowiedzUsuńOczywiście załączam życzenia drogie Kobiety ;-) smacznego
UsuńJakie pyszne ciasto, z bananami uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę pysznie;)
OdpowiedzUsuńZuzanno jak u Ciebie pięknie i zdrowo. A do tego apetycznie :))
OdpowiedzUsuńfajny przepis, uwielbiam zdrowe jedzenie i nie lubię rezygnować ze słodkości, a widzę, że w tym wypadku nie będę musiała. Z pewnościa wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, już wyobrażam sobie ten boski zapach w domu!
OdpowiedzUsuńwidzę u Ciebie same pyszności :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńSmaka mi narobiłaś tym ciastem i jeszcze z cukrem kokosowym, który ostatnio uwielbiam. Przepis ląduje na listę do wypróbowania. :-)))
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł na ciasto,wprost stworzony pod mój gust :-)
OdpowiedzUsuńJa tam tę skórkę poproszę, tę z wierzchu ;-)
OdpowiedzUsuńMoże to razowe ciasto będzie kolejne po ostatnim razowym keksie. Czuję jak pachnie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło jak na mąkę razową i pysznie się zapowiada, muszę wypróbować Twój przepis:))
OdpowiedzUsuń