17 marca 2014

Sernik waniliowy


Puszysty i delikatny sernik z intensywnie wyczuwalną wanilią, która pozostawiła w całym cieście cudowne kropeczki, dlatego nie miałam sumienia zakrywać ich jakąkolwiek polewą:). 
Spód z karmelowym posmakiem cukru kokosowego.




Ispirowałam się przepisem na sernik z Kwestii Smaku, jednak trochę zmieniłam sposób przygotowania masy, posiłkując się tym przepisem. 
Do przygotowania sernika użyłam produktów polskiej firmy Milkpol (bardziej rozpoznawalna jako Czarnocin), muszę je pochwalić za smak, zapach, konsystencję no i skład - pierwszorzędne. Warto promować naszych lokalnych polskich producentów, ja robię to z miłą chęcią, szczególnie Polski centralnej ;-)






900 g sera na sernik Czarnocin

5 jajek wiejskich
1 szklanka drobnego cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 laska wanilii (ziarenka)
1 łyżeczka pasty waniliowej 
100 g masła



spód:

200 g twardych herbatników
100 g masła
2 łyżki cukru kokosowego (lub brązowego)



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód: Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy pokruszone lub zblendowane herbatniki i wykładamy masą spód, lekko cociskając. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa: Staramy się nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzyć masy (sernik wtedy nie popęka), miksujemy za każdym razem krótko na niskich obrotach po dodaniu kolejnego składnika.
Ucieramy masło z 1/2 cukru na jasną masę. Dodajemy 4 żółtka (białka w osobnym naczyniu do ubicia piany) i dalej miksujemy, partiami dodajemy ser i miksujemy. Dorzucamy ziarenka wanilii oraz pastę waniliową, skrobię ziemniaczaną i całe jajko. Miksujemy. 
Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy do masy miksując delikatnie.
Na koniec ubijamy pianę z białek z 1/2 cukru (nie na sztywno). Mieszamy delikatnie wszystko.
Wylewamy masę na schłodzony spód.
Piec w 160-170  stopni na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 1 godzinę.
Na dno piecyka wstawiamy naczynie z wodą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową od góry aby zachowało łady jasny wierzch. 
Po upieczeniu powinno być sprężyste na wierzchu. Schładzamy powoli, stopniowo otwierając dzrzwi piekarnika. Najlepiej ostudzić w piecyku. Potem zdejmujemy obręcz formy i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.











24 komentarze:

  1. Mniam, mniam ! Bardzo elegancki ten sernik i na pewno pyszny :) Pozdrawiam Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz mi uwierzyć na słowo Beata :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Zgadzam się sernik idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony, waniliowy wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ten sernik, wygląda bardzo pięknie, puszyście. Super jest ta łopatka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie Ci wyszedł ten sernik. I do tego nie ulega wątpliwości że pyszny. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak to wyglądaaaa!! wowowowow!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak z obrazka. Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszny. Wnętrze wydaje się takie puszyste i leciutkie... mniam ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. zapisuje przepis, bo sernik wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki piękny, równy sernik! muszę się powstrzymać przed polizaniem monitora:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wygląda, tak lekko a zarazem puszyście;))

    OdpowiedzUsuń
  12. o firmie nie słyszałam, muszę zwrócić uwagę czy jest dostępny w sklepach
    fajna też ta łopatka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniki waniliowe uwielbiam, a Twój wygląda pysznie :) Intrygująco brzmi: spód z karmelowym posmakiem cukru kokosowego. Muszę wypróbować kiedyś koniecznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za wszstkie komentarze :) ceramiczna łopatka to prezent od bliskiej osoby, który mi sprawił ogromną radość!
    Olu, w Łodzi i oklicy to firma popularna, nie wiem jak w innych miastach, na stronie firmowej jest informacja na temat dystrybucji.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super puszyście wygląda, sernik z prawdziwego zdarzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki żółciutki i puszysty! Ach, rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojej, ten sernik wygląda przecudnie. Mam na niego ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. to nie fair tak szczuć ;)))))) nieczęsto mi sie to zdarza, ale dostałam ślinotoku na widok tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)