01 maja 2021

Brownie na kruchym

Trochę inny przepis na brownie, nie ma w nim pół kg cukru - zamiast tego puszka mleka skondensowanego, no i jest na kruchym spodzie (żadnego wałkowania!). Jak zajrzałam do przepisu to najbardziej przeraziły mnie dwie rzeczy :

1." 2 tabliczki startej czekolady" no po 2 okienkach zrezygnowałam 😀

2. Upiec. Ostudzić...i pokroić. No kto to ma siłę czekać aż brownie ostygnie????

Reszta jest super prosta, a efekt końcowy zniewalający. Koniecznie zróbcie.




Kawałeczki czekolady rozpływają się w cieście...




Brownies na kruchym spodzie

Spód:
1 szklanka (250 g) mąki krupczatki
4 łyżki drobnego cukru
125 g masła schłodzonego



Wierzch:

4 łyżki mąki ze szczyptą proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 duże jajko lub 2 małe
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 
200 g czekolady mlecznej, startej  (dałam deserową 50 %)
2/3 szklanki (90 g) orzechów włoskich (ja nie dałam)

No to zaczynamy od czekolady. Jeśli macie młynek lub procesor do mielenia użyjcie go. Ja zrobiłam tak: włożyłam połamaną czekoladę do woreczka z suwakiem i potraktowałam ją tłuczkiem. Wyszła mi taka kruszonka, moim zdaniem to lepiej bo kawałeczki czekolady stworzyły w cieście małe wulkany rozpływającej się czekolady :)

Ciasto krucheMąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kawałki masło. Składniki łączymy tak, aby powstała drobna kruszonka. Wysypujemy do foremki 23x25 (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy lekko i wyrównujemy ciasto, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 15 minut do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy spód do przestygnięcia.

Masa. Mąkę i kakao mieszamy w misce, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mleko skondensowane i mieszamy. Dodajemy startą (tłuczoną/pokruszoną) czekoladę i orzechy. Mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy i kroimy na kwadraty.






inspiracja

25 komentarzy:

  1. Brownie on shortcrust...double happiness!

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks Amazing! Looks fingerlickingly delicious! Happy May Day

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe brownie. Jadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Wygląda smakowicie, jestem wielką fanką ciast :) Super przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowa uczta, uwielbiam brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda :) Chętnie bym spróbowała taką wersję brownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic innego nie pozostaje, jak tylko upiec ;-)

      Usuń
  7. To ciasto kusi bardzo, a kawałki czekolady zatopione w cieście pobudzają wyobraźnię i smak😊👍

    OdpowiedzUsuń
  8. Rany ale narobiłaś mi smaka na takie cudo! Czysta dekadencja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem czemu Brownie kojarzy mi się z ciastem nasyconym alkoholem.Jak widzę w Twoim przepisie nie ma nic z tych rzeczy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uhuhu wygląda mega smakowicie 🤎🤎

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ostatnio robiłam ciasto cappuccino.
    Z wielką chęcią skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda, narobiłaś mi smaka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mi smaku narobiłaś, tym bardziej że dzisiaj mam jakiś wilczy apetyt!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale smakowicie wygląda! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy pomysł z tym brownie na kruchym. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na kruchym jeszcze nie próbowałem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)