31 marca 2021

Babka kakaowo- pomarańczowa

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Babka jest bezproblemowa w wykonaniu, ma dobre proporcje składników, wszystko się udało. Dwukolorowa, pięknie pachnie pomarańczą. Na stół Wielkanocny idealna. Można zrobić lukier i ją ozdobić lub po prostu posypać cukrem pudrem.







Składniki w temperaturze pokojowej

5 jajek

220 g cukru (użyłam drobnego do wypieków)

250 g masła (użyłam roślinnego z kubeczka, wg książki można dać połowę 125 g margaryny połowę masła)

170 g mąki tortowej

80 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku

20 g kakao

cukier waniliowy

szczypta soli

skórka otarta z 2 pomarańczy


Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Do otrzymanej masy wsypujemy przesianą mąkę z solą i proszkiem i krótko miksujemy (pulsacyjnie aby nie stracić puszystości masy).

Ciasto rozdzielamy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej skórkę otartą z pomarańczy + 1-2 łyżki mąki ( to mój dodatek, masa była bardziej płynna od kakaowej, uważam że powinny mieć zbliżoną konsystencję). Króciutko miksujemy obie masy (najpierw pomarańczową).

Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Powstałe 2 masy przekładamy naprzemiennie do foremki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) ok 60 minut. U mnie po 45 minutach była gotowa. Studzimy trochę w formie, potem przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)