06 września 2012

Domowy budyń



Dobry ciepły i schłodzony. 
Bardzo prosty w wykonaniu. 
Polecam.




500 ml mleka 
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
2-3 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka masła



Podgrzewamy połowę mleka w garnku z łyżeczką masła i rozpuszczamy w nim kostki czekolady.
Trzeba cały czas mieszać. Do reszty mleka dodajemy obie mąki, kakao, cukier. Mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Wlewamy mieszankę do gotującego mleka, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje, przelewamy do miseczek ( u mnie wyszły 3 małe). Smacznego.





27 komentarzy:

  1. Od dawna mam w planach taki budyń i coś nie mogę się za niego zabrać:) Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Udał Ci się pięknie i baaardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. co tu dużo pisać, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie, ale ja zawsze należałem do obozu kisielowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowy budyń! taki jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka intensywna głębia smaku/koloru;)domowy zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, że czekolada króluję u Ciebie ostatnio :D

    OdpowiedzUsuń
  8. domowy, naturalny, ten kupny nie ma podjazdu ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny!
    Dawno nie jadlam.
    Ale ja tylko cieply.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis :)) Domowego nie robiłam jeszcze :))

    OdpowiedzUsuń
  12. I o to chodzi! Pyszności :)
    A tego z torebki w ogóle nie lubię..

    OdpowiedzUsuń
  13. domowy jest najlepszy, ja uwielbiam zimny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowy budyń! Najlepszy z najlepszych:)
    Wpadam do Ciebie na deserek zgadzasz się:)?

    OdpowiedzUsuń
  15. chyba pójdę ugotować budyń. czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń
  16. Tn budyń wygląda tak kremowo, że aż ma się ochotę dźgnąć łyżeczką monitor. Chyba dziś zrobię, właśnie taki. Mocno, mocno kakaowy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dlaczego ja dotąd tylko waniliowy robiłam? Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

  18. niedawno zrobiłam domowy i przepadłam, ten w torebce mi smakował, ale ten domowy - "o mamunciu - pyszota"-pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)