09 września 2012

Złoty syrop (Golden syrup)





Dziś przedstawiam słynny syrop, aby móc zamieścić kilka przepisów z jego użciem. 
Robię go już kolejny raz..bardzo przydatny nie tylko do słodkich wypieków;)
Przepis z tej strony.


Składniki:
  • 200 g cukru
  • 50 g wody
W większym garnuszku zagotować cukier z wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.
Ponadto:
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej)
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny.
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop  trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt  gęsty wystarczy dodać goracej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden syrupu.



Domowy Wyrób

10 komentarzy:

  1. Dobra alternatywa dla tego kupnego ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne zdjęcia! podoba mi się Twój blog:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałem już kiedyś przepis na golden syrup, ale się wstrzymam, bo chyba jednak za mało piekę, żeby się bawić w robienie syropu ;) Chociaż może te przepisy, które się niedługo pojawią zmienią moje podejście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Używam kupnego, bo rzadko stosuję go w swojej kuchni, ale jak się to zmieni to może skuszę się na zrobienie domowego. Ostatnio chodzi za mną przepis na chleb z dosyć dużą ilością syropu, aż się trochę boję zaryzykować, hihi.
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przyznam że ciekawam tego Twojego chlebka, ostatnio też upolowałam ciacho polewane syropem, ale no chyba nadto słodyczy!;D
      Ja używam syropu do słodzenia kawki (jak mam ciężki dzień) lub..dodaję odrobinę(!) do zupy pomidorowej(takiej na ostro)fajnie przełamuje smak;) Miłego wieczoru.

      Usuń
  5. ja też używam kupnego, ale domowy na pewno lepszy i wiadomo co jest w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, ależ on łatwy w przyrządzeniu! Na pewno go wkrótce wykorzystam. Nie miałam okazji jeszcze używać ani kupnego ani tym bardziej domowego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciężko dostępny, dobrze,ze w domku można sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)