19 kwietnia 2021

Murzynek na oleju puszysty i wilgotny

Przepis na tego murzynka dostałam od koleżanki z pracy, pamiętam jak zajadałyśmy się nim przy pracy ( w czasach kiedy o pracy zdalnej mało kto słyszał)😉. 

Ciasto wychodzi puszyste i do tego wilgotne, pomyślałam że je trochę ulepszę , zrobię wersje "de luxe", przełożę kremem, miałam w słoiczku trochę kajmaku, no i powiem że zrobiło się z tego takie ciasto na poważnie :) Dodam, że nie trzeba wcale nasączać, jest idealnie słodkie i wilgotne dzięki olejowi i dodaniu marmolady do  masy ciasta. 

Piekłam w blaszce 25x30 cm i trochę bardziej wyrósł, przepis oryginalny był na większą blaszkę, wtedy jest taki akurat do pokrojenia w kostkę.





Murzynek Doroty duża blacha (tak mam zapisane w zeszycie)

4 jajka L

1.5 szklanki drobnego cukru do wypieków

4 łyżki marmolady lub powideł (może być mus owocowy, dałam dyniowy bez cukru)

2 szklanki mąki tortowej

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

3/4 szklanki oleju (bezsmakowego typu słonecznikowy lub rzepakowy)

1 szklanka mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miksujemy całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę aż zwiększy objętość (nie pomijajcie tego etapu, ubicie jajek nada puszystości całej masie). W osobnym naczyniu połączyć przesianą mąkę z proszkiem, kakao.

Do masy z jajek dolewamy olej, mleko, marmoladę, delikatnie miksujemy. Dodajemy sypkie składniki i też króciutko miksujemy do połączenia. Wstawiamy ciasto d nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka ok. 40 minut.

Po przestudzeniu możemy przełożyć kremem lub polać polewą lub jedno i drugie ;-)




Polewa

Polewa:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
Podgrzewamy masło z mlekiem i cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru, na koniec dajemy kakao i mieszamy dokłądnie.

Krem 

3 szklanki mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe po 40 g
1 łyżka mąki pszennej
1/5 szklanki cukru
cukier z wanilią ( łyżeczka) lub ekstrakt
200 g masła
50 g serka do smarowania pieczywa (smak naturalny) lub 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru do smaku

Krem: gotujemy budyń - 2 szklanki mleka z cukrem wlewamy do rondla i podgrzewamy. Resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką i budyniem i wlewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń stale mieszając. Chwilę gotujemy. Całkowicie studzimy.
Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem na puszysto, następnie partiami dodajemy zimny budyń, miksujemy, a kiedy masa będzie gładka dodajemy partiami serek miksując.

Dodatkowo: pół szklanki kajmaku na dolny spód ciasta (na to idzie krem).

18 komentarzy:

  1. Przyznam, że jadłem murzynka własnej roboty, ale według innego przepisu. Twój wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie wygląda, musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co z marmoladą? W którym momencie dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, przeoczyłam, już uzupełniam. Dodajemy z mokrymi składnikami.

      Usuń
  4. Dziękuję za przypomnienie, prawie zapomniałam o tym cieście! :D Wygląda bardzo smakowicie. Wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się udał wypiek? Mam nadzieję że smakował tak jak nam :)

      Usuń
    2. Zrobiłam bez kremu, ale dodałam marmoladę do ciasta według przepisu i wyszło przepysznie. Ciasto wilgotne i smaczne. I jeszcze dodatkowo rozkroiłam je i też w środku posmarowałam marmoladą. :)

      Usuń
  5. Dzień dobry, przepis genialny mimo iż wykonałam 1 połowę murzynka (bez masy) powidła zamieniłam na rodzynki i wyszedl zacny.Stoi w lodówce 3 dzień i jest wilgotny 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się że przepis jest uniwersalny, jakby go nie zmienić to się udaje :)

      Usuń
  6. Dziekuje za przepis..wyglada na mniam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)