04 marca 2021

Babeczki jogurtowe z czekoladą i migdałami (przepis kubeczkowy)

 Lubię piec babeczki, bo dzieci się chętniej angażują do pomocy w kuchni - układają papilotki (czego akurat nie lubię 😛), mieszają, wsypują, praca wre. Wykorzystany przepis na ciasto jogurtowe, takie bez miksera, więc przygotowuje się oba wypieki podobnie, tyle że inaczej porcjowane, zamiast na dużej blaszce, podzielone na babeczkowe porcje.

Wychodzą puszyste, jednocześnie wilgotne, można użyć dowolnych dodatków, my akurat dałyśmy groszki czekoladowe i płatki migdałowe na wierzch.



SKŁADNIKI NA 16 SZTUK:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (po 150 g)

1.5 kubeczka cukru

1.5 kubeczka oleju ( najlepiej bezsmakowy, słonecznikowy czy rzepakowy)

2 jajka L

4 kubeczki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

wanilia w dowolnej postaci 

OPCJONALNE DODATKI:

groszki czekoladowe

płatki migdałowe

wiórki kokosowe

mrożone jagody

sok i skórka z cytryny itd., itd.

WYKONANIE: Połączyć w misce jogurt, cukier, jajka. Wymieszać rózgą (można krótko zmiksować jeśli chce Wam się wyjąć mikser). Dolać olej, znów krótko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą. Na koniec wanilię. Wszystko wymieszać na gładką masę.

Piec w 180 stopniach ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem).

Studzić na kratce.










1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)