Jajka, śmietanka i trochę mąki tworzy najprostszą i najmilszą naszym kubkom smakowym oprawę dla owoców. Zawsze ten deser kojarzył mi się z zakalcowatą, zbitą jajeczną masą, odkryłam przepis u Joanny i to był strzał w dziesiątkę!
Ciasto jest pulchne, śmietankowe, lekko wyrośnięte, a przy tym zachowuje miejscami przepisowy zakalczyk ;-) Polecam do gruszek, śliwek, jabłek i w klasycznej wersjii z czreśniami czy wiśniami.
Forma do tarty o średnicy 25 cm
Składniki :
6 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
6 pełnych łyżek mąki tortowej
1/2 szklanki cukru + wanilia
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżeczka proszku
3 jajka wiejskie
Farsz:
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1-2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)
5-6 średnich gruszek
1 kwaskowe jabłko (opcjonalnie)
Wykonanie :
Formę lekko natłuścić .
Jajka ubić z cukrem i wanilią na puch.
Dodać śmietankę, mąkę ziemniaczaną i tortową przesianą z proszkiem.
Wszystkie składniki wymieszać krótko mikserem.
Gruszki i jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie ( część owoców ułożyłam wachlarzowo także na wierzchu).
Pokrojone owoce wykładamy na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem, kardamonem i cukrem. Zalewamy wszystko ciastem. Pozostałe cząstki owoców możemy ułożyć na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piecyku około 30 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta). Nie piec za długo.
Wykonanie :
Formę lekko natłuścić .
Jajka ubić z cukrem i wanilią na puch.
Dodać śmietankę, mąkę ziemniaczaną i tortową przesianą z proszkiem.
Wszystkie składniki wymieszać krótko mikserem.
Gruszki i jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie ( część owoców ułożyłam wachlarzowo także na wierzchu).
Pokrojone owoce wykładamy na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem, kardamonem i cukrem. Zalewamy wszystko ciastem. Pozostałe cząstki owoców możemy ułożyć na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piecyku około 30 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta). Nie piec za długo.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pysznie wygląda, a kardamon w ciastach smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńPo tytule nie miałam pojęcia co to XD ciasto wygląda przepysznie, a przy takiej pogodzie jeszcze bardziej czuje klimat jesieni :) ~rinroe
OdpowiedzUsuńDzięki że zajrzałaś, jakby co odezwę się na priv w sprawie sukienki ;-)
UsuńNie ma sprawy i zapraszam :) najszybciej na moim Instagramie: @rinroecom :)
UsuńTeż już coraz bardziej mamy ochotę na szarlotki, jabłeczniki i wszystko co z cynamonem, zapiekane i najlepiej z kruszonką xD Już niedługo będziemy mieć fazę na mak :P
OdpowiedzUsuńPyszności :-) Narobiłaś mi ochoty :-)
OdpowiedzUsuń