Mają puszystą pączkową strukturę i smakują trochę jak pączki, tak stwierdziły moje dzieci.
Próbowałam je w różnych wersjach, z dodatkiem różnych mąk, pure z bananów, a dziś piękna żółta wersja z dodatkiem pure z dyni.
Podaję wersję podstawową ciasta i moją przerobioną wersję dyniową. Pure z dyni możecie zastąpić pure z bananów.
Nie rezygnujcie z dodatku soli, podkreśla pączkowy smak placuszków, nie są bardzo słodkie, dlatego można sobie je posypać po usmażeniu cukrem pudrem lub polać dowolnym syropem.
Smażcie na odrobinie tłuszczu.
Przepis podpatrzyłam u Ani.
BEZ MIKSERA, PROSTE SKŁADNIKI, BEZ DROŻDŻY I PROSZKU ! ZAWSZE WYCHODZĄ
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jeśli się Wam spieszy podgrzejcie lekko maślankę, a jajko potrzymajcie chwilę w ciepłej wodzie.
Składniki na ciasto - wersja podstawowa
2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
2 szklanki maślanki naturalnej - 500 ml
1 jajko
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
olej do smażenia
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką- rózgą.
Wsypujemy przesianą mąkę, cukier i sól. Znów mieszamy.
Na koniec dodajemy sodę i dokładnie mieszamy przez chwilę.
Odstawiamy ciasto na parę minut. Ciasto jest gęstawe i ciągnące.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (autorka podała sporą jego ilość do smażenia, ja użyłam solidnej patelni nieprzywierającej i do każdej porcji użyłam 1-2 łyżki oleju podczas smażenia).
Składniki na ciasto - wersja z dynią
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka maślanki
1 jajko
1 szklanka pure z dyni ( wcześniej ją upiekłam do miękkości i zblendowałam)
pół łyżeczki soli
odrobina mielonej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
Łączymy maślankę z dynią, cukrem, solą i jajkiem.
Wsypujemy mąkę i przyprawy, mieszamy rózgą, na koniec dodajemy łyżeczkę sody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Smażymy na złoto z obu stron.
A tu wersja podstawowa...
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (autorka podała sporą jego ilość do smażenia, ja użyłam solidnej patelni nieprzywierającej i do każdej porcji użyłam 1-2 łyżki oleju podczas smażenia).
Składniki na ciasto - wersja z dynią
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka maślanki
1 jajko
1 szklanka pure z dyni ( wcześniej ją upiekłam do miękkości i zblendowałam)
pół łyżeczki soli
odrobina mielonej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
Łączymy maślankę z dynią, cukrem, solą i jajkiem.
Wsypujemy mąkę i przyprawy, mieszamy rózgą, na koniec dodajemy łyżeczkę sody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Smażymy na złoto z obu stron.
A tu wersja podstawowa...
Ale piękne! Koniecznie musimy zrobić bo dynie jeszcze mamy na balkonie :D
OdpowiedzUsuńTo koniecznie! ;-)
Usuńmuszę wypróbować, ten pączkowy posmak mnie przekonuje, a 2 dynie w domu czekają na swoje 5 minut
OdpowiedzUsuńPolecam, ja ostatnio tylko z tego przepisu korzystam bo nie trzeba miksera wyciągać;-)
UsuńCudowne. Z chęcią bym teraz takie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam przepis fajny, dzieki! Rzeczywiście smakują jak paczki dzieki cynamonowi chyba😀 teraz muszę pokombinować nad wersja drożdżowa
OdpowiedzUsuńRacuchy wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńPolecam użyć dżemu śliwkowego oraz truskawkowego samorobionego.
Robisz dżemy owocowe?
Napisz mi
k.daw8d ® tlen. pl
Pozdrawiam
Racuchów z dynią jeszcze nie robiłam. Połączenie zapowiada się ciekawie, więc przepis wypróbuję niezwłocznie :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDynia jest bardzo zdrowa. Racuszki wyglądają obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;-)
Usuń