27 lipca 2018

Pizza z kwaśną śmietaną i pieczarkami

Niby nic nadzwyczajnego, zwykła pizza, a co w niej innego? Jest bez pomidorów, a smakuje wyśmienicie. Wydaje się lżejsza w swej oprawie, nieco delikatniejsza w smaku, przypomina francuską tartę, no gdyby nie to, że ciasto na pizzę zostało nasze stare sprawdzone, ulubione ( z przepisu J. Oliviera), nie próbuję go ulepszać bo jest po prostu idealne.






Ciasto na pizzę przygotowujemy według tego przepisu
Wyrośnięte i odpowietrzone rozkładamy rękoma na blasze ( ja nigdy nie wałkuję tylko rozprowadzam zwilżoną w oliwie ręką, ciasto jest delikatne i idzie to dość łatwo).
Jeśli chcemy pizzę chrupiącą i cienką, to cienko rozprowadzamy ciasto, a jeśli ma być grubsza i mięciutka, odpowiednio grubo rozkładamy ciasto.

Nadzienie:
500 g pieczarek
ser mozzarella lub kozi lub dowolny ulubiony podzielony na małe kawałeczki
zioła do pizzy suszone ( oregano, bazylia )
świeża bazylia 
120 g kwaśnej śmietany ( 12 lub 18 %)
czarne oliwki

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle krótko, tak by odparować z nich wodę, solimy. Rozprowadzamy śmietanę cienką warstwą na spodzie pizzy, układamy pieczarki, oliwki i kawałki sera.
Posypujemy suszonymi ziołami  i świeżą bazylią. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (jeśli pizza jest grubsza odpowiednio 5-10 minut dłużej). Gotową pizzę polewamy odrobiną kwaśnej śmietany i zajadamy. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Takie smaki bardzo lubię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, można i bez pomidorków. Wszystko co kto lubi. Warto szukać nowych smaków. Miłego weekendu Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa pizza, takiej jeszcze nie jadłyśmy, zawsze jest na niej sos pomidorowy. Aczkolwiek nie jemy jej zbyt często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł kochana :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)