Tak naprawdę można dać dowolne owoce sezonowe, będzie smakować równie dobrze.
Polecam ten prosty przepis, idealny na letni podwieczorek.
Ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem. Możecie podać też z lodami lub musem owocowym, będzie jeszcze smaczniejsze.
250 g mąki tortowej
160 g cukru
3 jajka
150 g jogurtu naturalnego
60 g oleju ( dałam roztopione przestudzone masło)
500g owoców ( u mnie truskawki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
forma średnicy 24 cm
1. Do miski wbijamy całe jajka, ubijamy ze szczyptą soli.
2. Dodajemy partiami cukier i dalej ucieramy mikserem aż masa nabierze puszystości.
3. Dodajemy skórkę z cytryny
4. Dalej miksując dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz jogurt, teraz miksujemy krótko aby składniki się tylko połączyły.
5. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie lub miksujemy pulsacyjnie na najmniejszych obrotach, aby nie stracić puszystości masy.
6. Umyte, osuszone truskawki dzielimy na pół, jedną część oprószamy mąką i łączymy z ciastem, wykładamy do posmarowanej formy, a pozostałe owoce układamy na wierzchu ciasta.
7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut ( sprawdzić patyczkiem po 30 minutach).
8. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
źródło przepisu
bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńMy tez;-)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńMy bierzemy kawałek z lodami :D Pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę;-)
UsuńMmm, coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńHmm było było i szkoda że się skończyło;-)
UsuńJa tez z lodami prosze 😀
OdpowiedzUsuńAle pyszne biszkoptowe ciasto. Jadłam kiedyś takie u koleżanki, ale dawno nie miałam okazji.
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta z owocami to ja lubię najbardziej. :) Bez kremów, bez galaretki.
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta, a to wygląda idealnie i dopisuję się do listy chętnych na kawałek z lodami ;)
OdpowiedzUsuń