06 września 2016

Sałatka 5-minutowa na ciepło z cukinii i marchewki

Dziś słowo "szybki" w kuchni brzmi jak magiczne słowo-klucz.
Jeśli ma być szybko musi być też smacznie, nie ma innej możliwości.
Dziś na szybko, szybka sałatka.
Mamy na straganach mnóstwo słodkiej marchwi i delikatnej cukinii, z której nie trzeba obierać skórki aby była zjadliwa. Do tego trochę ziół, czosnku i dodatek warzywny do obiadu gotowy.
Tak sobie myślałam czy zamieszczać tak prosty przepis, ale może komuś się przyda , albo może chociaż kogoś zainspiruję ? :) Smacznego!





1 mała cukinia
1 średnia marchewka
1 mały ząbek czosnku
szczypta bazylii i oregano
suszone pomidory pół łyżeczki (użyłam takich w płatkach)
1 łyżka prażonego sezamu
opcjonalnie natka do posypania
sól, pieprz
oliwa do smażenia 1 łyżka ( lub masło klarowane - daje bardziej maślany smak)




Cukinię kroimy ze skórką w cieniutkie paseczki, marchew obieramy ze skórki i też kroimy w cienkie słupki ( jeśli nie lubicie chrupiącej marchewki możecie ją chwilę zblanszować we wrzątku - ma być al dente).
Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy pokrojony na kilka cząstek czosnek ( jeśli pokroicie drobno będzie bardzo wyczuwalny w potrawie) i smażymy go bardzo krótko aby nie zmienił koloru.
Teraz dokładamy cukinię na rozgrzaną oliwę na 2 minuty aż zmięknie, dorzucamy marchewkę i przyprawy. Krótko wszystko razem mieszamy. Na koniec posypujemy prażonym sezamem i natką.
Gotowe!

7 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)