17 września 2016

Masło czekoladowe (3 składniki)

Nie chciałam tego nazwać nutellą, bo jej nie kupuję, zdecydowanie za słodka, a reklamy o zdrowej nutelli na śniadanie mnie po prostu irytują. Ile się wmawia tym biednym dzieciom, a potem biedni rodzice muszą im te głupoty z głowy wyjąć...trend na zdrowe odżywianie aha!

W kremie wykorzystałam właściwości mleczka kokosowego, które trzymane w lodówce zamienia się w masło. Macie do wyboru albo sos czekoladowy po podgrzaniu - do lodów, do gofrów, do naleśników i czego tam jeszcze. A w wersji z lodówki - doskonałe delikatne smarowidło, można się pokusić o stwierdzenie że zdrowe. Sprawdzcie składniki.
Aksamitny smak gorzkiej czekolady, nie za słodki, no chyba że dacie więcej słodzidła. Wasz wybór.






schłodzone mleczko kokosowe 400 ml
2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
słodzik ( stewia, ksylitol, miód 2 łyżi* lub inne) 3-4 łyżki


Wykładamy mleczko do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym płomieniu tak by się lekko podgrzało, dodajmy stewię i mieszamy rózgą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z mleczkiem. Gotowy płyn albo wykorzystujemy jako sos, albo przelewamy do słoiczka (ów) - po paru godzinach mamy masło czekoladowe. Jeśli znów będzie nam potrzebny sos - potrzebną ilość podgrzewamy. W lodówce wytrzymuje do tygodnia. Smacznego!


* uwaga, tutaj miód zachowuje swoje właściwości zdrowotne bo nie jest mocno podgrzany, polecam na zimę ;)





14 komentarzy:

  1. nooo, zdrowym nie nazwała, ale czasem odrobina "mniej zdrowo, za to pysznie" też dopuszczalna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo, w porównaniu z kupnymi smarowidłami to trochę zdrowsza ;-)

      Usuń
    2. To co jest kobieto dla ciebie zdrowe? Samymi owocami nie wyżyjesz. Chyba, że się światłem słonecznym i energia kosmosu karszmisz, takie natural co nie

      Usuń
  2. Moje klimaty, ja robiłam z samego kakao.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajnie, ale Elu z kakao to chyba nie zmieni konsystencji na płynną?

      Usuń
    2. Tzn bez czekolady robiłam bo tak niejasno napisałam. Olej kokosowy podgrzewałam słodziłam i dawałam kakao. Jak w lodówce stało było gęste na zewnątrz miękkie jak masełko.

      Usuń
  3. Genialne - zanotowałam do przetestowania. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię, mój domownik niestety nie, ale to nic, więcej będzie dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis. Zapisuję i chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę musiał spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie, czy dajemy samą śmietankę czy całą zawartość puszki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! Przepis zapisany, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)