21 listopada 2015

Babka bananowa z makiem



Gorąco polecam to mięciutkie i wilgotne oraz pachnące bananami i skórką pomarańczy ciasto.
Ponieważ jest to przepis na typowe ciasto ucierane, postanowiłam je upiec w formie na babkę, doskonale się sprawdziła - wypiek wygląda bardziej odświętnie.
Dałabym też cytrusowy lukier lub polewę na wierzch, nie zdążyłam.

14 listopada 2015

Jesienny keks jabłeczny

Jako że uwielbiam wszelkie szarlotki i ciasta z jabłkami, to ciasto również nie uszło mej uwadze.
Ciasto z jabłkami jest właściwe o każdej porze roku, ale obecnie wybór jabłek szalony, więc trzeba jeść i piec szarlotki!
Dzisiejszy przepis podpatrzyłam u Anny. Bardzo Ci dziękuję za kolejne ciasto jabłkowe do mojej kolekcji :)
Pomyślałam że skoro keks z nazwy, to kojarzy mi się z ciastem kolorowyn, dodałam kontrastowe w kolorze śliwki. Można je pominąć lub użyć miksu jabłek i gruszek, podobno wersja z ananasem też się sprawdza.
Polecam to proste, pyszne i aromatyczne ciasto!


07 listopada 2015

Ciasto dyniowe czekoladowe

Miało być ciasto dyniowe, ale mieliśmy ochotę na coś mocno czekoladowego.
Nie mogłam znaleźć przepisu który by mnie zadowolił, bałam się o zakalec, więc postanowiłam poeksperymentować i przerobiłam ten sprawdzony przepis.
Ciasto jest puszyste i mięciutkie, o korzennej nucie, dodatkowo pięknie pachnie pomarańczą.
W czasie jego przygotowania pachniało mi świętami w całym domu :) Polewa konieczna!


04 listopada 2015

Pasta pietruszkowo-sezamowa

Kochani, dzisiaj coś na szybko, ale w kolorze wiosny, bo na dworze tak ciepło jakby kwiecień był, a nie listopad. Nie wiem jak u Was, ale u mnie słońce na całego!
Zapraszam na pyszną i pożywną pastę, która zadowoli również wegan, bo jej skład jest w 100% roślinny, do tego białko z cieciorki więc posiłek pełnowartościowy. Zjedzona na śniadanie nawet na szybko gwarantuje sytość i pełnię witamin i minerałów, polecam:)
Smak pasty - taki jak kolor - ożywczy, mocno pietruszkowy i orzechowy, odrobinę kwaskowy.