Nie mogłam znaleźć przepisu który by mnie zadowolił, bałam się o zakalec, więc postanowiłam poeksperymentować i przerobiłam ten sprawdzony przepis.
Ciasto jest puszyste i mięciutkie, o korzennej nucie, dodatkowo pięknie pachnie pomarańczą.
W czasie jego przygotowania pachniało mi świętami w całym domu :) Polewa konieczna!
średnia forma 20x20 lub okrągła
200 g pure z dyni
3/4 sklanki cukru
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub ziarenka)
3 duże jajka ( jeśli małe to 4)
180 g masła
1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier ( zostawiamy 4 łyżki do białek), mieszamy, kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia.
Po lekkim przestudzeniu dodajemy pure z dyni i żółtka jajek i skórkę pomarańczy, dokładnie mieszamy masę.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem, kako i przyprawami. Dodajemy partiami do masy dyniowej i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Masa jest dość gęsta.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy aż powstanie lekka beza. Łyżką dodajemy ubite białka do masy kakaowej i lekko mieszamy, tak by masa się napowietrzyła.
Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem, dno możemy wyłożyć papierem lub posypać mąką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni ( termoobieg) piekarniku 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy chwilę w uchylonym piecyku, po 15 minutach studzimy na kratce.
Kiedy ciasto przestygnie, polewamy polewą. Możemy oprószyć dodatkowo startą czekoladą.
Pyszne ciacho :) Czekolada i dynia to super połączenie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100% :)
Usuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Zuzia i do tego czekoladowe o matko idę stąd.... :)
OdpowiedzUsuńZostań, może się załapiesz na kawałeczek ;-)
UsuńŚwietny przepis, chyba sama wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Świetnie, że dodałaś kakao i kardamon, przez to zyskało na smaku i z pewnością rozgrzeje w te jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńKlasyka smaku!
OdpowiedzUsuńWspaniałe, porywam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, sięgam po kawałek :)
OdpowiedzUsuńZuzia, uwielbiam Twoje wypieki. Podrzuć choć kawałek tego smakołyku :D
OdpowiedzUsuńBeatko bierz bierz i dziękuję za miłe słowa! :)
UsuńNa czekoladowe to zawsze się skuszę, a i dyni u mnie dostatek. Ciacho wygląda na wilgotne - tak jak lubię :) Świetny pomysł na połączenie smaków - dziękuję za inspirujący przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka