01 maja 2015

Najlepsze gofry

Może mi nie uwerzycie, ale dopiero niedawno zakupiam gofrownicę, taki opiekacz z wkładami.
Przetestowałam już kilka przepisów, ale gofry były albo za twarde albo zbyt gumiaste, mało puszyste albo nie odchodziły od formy :)
Te jak dotąd są idealne, rosną puszyste, a wierzch jest chrupiący i delikatny jedncześnie.
Przypominają te wakacyjne jedzone bez wyrzutów z wielkim smakiem w drodze z plaży :)



Przepis z popularnego bloga Moje Wypieki.

10 sztuk 10x10 cm

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka ( lub 2 duże) schłodzone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju ( dałam 6 łyżek masła - lepszy smak gofrów)
szczypta soli
łyżka cukru ( u nas 5 łyżek)

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę.
Pozostałe składniki dokłądnie mieszamy trzepaczką na gładką masę.
Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w gofrownicy ok. 10 minut do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


21 komentarzy:

  1. gofry zawsze kojarzą mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak! Z bita śmietana i jagodami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, nie rób mi smaka! trzeba poczekać na jagody, na razie zostają mrożone albo ze słoiczka zeszłoroczne, można się pocieszyć :)

      Usuń
  3. chyba muszę kupić gofrownicę! Wyglądają mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie domowe gofry są bardzo smaczne, przynajmniej wiem co jest w składzie ;-)

      Usuń
  4. Mam gofrownicę, której nie używałam ze 100 lat. Chyba w końcu zrobię gofry;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zakupiłam wieki temu z żelaznym postanowieniem...będę używać. I co? Ano użyłam kilka razy i się kurzy :) Pozdrawiam Zuzia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza gofrownica chyba się nie zdąży zakurzyć :D jeszcze choruję na taką maszynkę do mini-pączków :)

      Usuń
  6. Kochana, jak ja zakupię sobie gofrownicę, to skorzystam z Twojego przepisu. Smaka mi narobiłaś na te gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne te gofry! Ja muszę sobie upiec, ochoty mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zazdroszczę Ci, wyglądają idealnie. U nas z goframi na razie krucho, bo wegańskie i bezglutenowe stanowią niezłe wyzwanie, ale jestem już na tropie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dopiero wyzwanie, jak wytropisz wypróbujemy, kto wie może nam zasmakuje zdrowsza wersja :)

      Usuń
  9. Uwielbiam gofry. A mi gofrownica się niestety popsuła, więc częstuje się Twoimi :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak dawno nie jadłam, że zapomniałam, jak smakują:) Twoje wyglądają fantastycznie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, gofry wyszły Ci perfekcyjne! :)
    Świetnie się prezentują! *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Muszę wypróbować bo też mam taki właśnie opiekacz z wkładami i gofry z przepisu mojej mamy takie do tradycyjnej gofrownicy w ogóle mi nie wychodzą. Może wreszcie się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wczoraj jadłam <3 uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj robiłam gofry.
    Powiem tylko tyle - przepis rewelacyjny.:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne gofry, do nich dokładam dżem truskawkowy i jak dla mnie to idealne śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)