To danie- niespodzianka, jaką zrobił mi mąż któregoś bardzo męczącego i pracowitego dnia.
Myślałam, że czeka mnie gotowanie obiadu po powrocie z pracy, a tu obiad na stole! :)
Też to lubicie? Kocham gotować i dogadzać innym, ale lubię też degustować potrawy przyrządzone przez innych, a przyrządzone z sercem smakują najlepiej.
Rybka była pyszna, aromatyczna, soczysta, zatopiona w smakowitym sosie..
Przy okazji w ruch poszły przyprawy, jakie ostatnio dostałam do testowania od Royal Brand.
Dziś powstała nowa zakładka "Męskie gotowanie", muszę odszukać więcej przepisów wykonanych przez godpodarza domu :) dobrze że mężczyźni też lubią gotować.
Nie mam nic przeciwko zamieszczaniu na blogu przepisów innych domowników, są też doskonałe i warte przekazania dalej. Oczywiście zawsze wspomnę jeśli to nie mój osobisty przepis.
Co o tym sądzicie? Wcześniej były już np.:
Fasolowa mężowska
Ciasto z makiem mojej mamy
Ślimaczki krucho-drożdżowe
Wykonanie: mój mąż, zdjęcia: ja
3 średnie dorsze (całe ryby ze skórką oczyszczone w środku i pozbawione głów - ależ to brzmi..)
ok.300 ml gęstego przecieru pomidorowego
1-3 ząbki czosnku całe2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
1 pełna łyżeczka przyprawy włoskiej Arabiata Royal Brand ( w składzie cebula, czosnek, chili, pieprz, rozmaryn, papryka, tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 pełna łyżeczka przyprawy włoskiej Arabiata Royal Brand ( w składzie cebula, czosnek, chili, pieprz, rozmaryn, papryka, tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)
pieprz
czarna sól ( może być też zwykła)
czarna sól ( może być też zwykła)
Rybkę ze skórą nacieramy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
Po 2 minuty z każdej strony obsmażamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z pietruszką i zapiekamy ok. 20 minut w rogrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Sos: w rondelku na rozgrzany olej wrzucamy przyprawę arabiata i całe ząbki czosnku, po minucie zalewamy przecierem, chwilkę gotujemy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( można troszkę zostawić do posypania przy podaniu).
Sos: w rondelku na rozgrzany olej wrzucamy przyprawę arabiata i całe ząbki czosnku, po minucie zalewamy przecierem, chwilkę gotujemy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( można troszkę zostawić do posypania przy podaniu).
Bardzo fajna propozycja :-) z pewnością jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marzenko, a rybka była wyśmienita!
UsuńZuzanno....cóż za rozpusta :) Rybki świetnie się prezentują. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdzięki Elżbieto ;-)
UsuńPoproszę męża o przygotowanie😄
OdpowiedzUsuńNamawiaj bo rybka wyszła pyszna :)
UsuńJa też bym chciała taką niespodziankę:) Rybka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI jest pyszna ;)
UsuńDawno nie byłam u Zufika, a to błąd, bo tu i rybka smakowita jest, i torcik na deser... ;)
OdpowiedzUsuńOj tak Patysko, zaglądaj częściej :)
UsuńNajlepsze połączenie to ryba i pomidory!!! Zuziu, chylę czoła :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko za miłe słowa ;)
UsuńPrzepis doskonały. Przyznam się, że dawno nie jadłam ryby z pomidorami. A kiedyś tak mi smakowały. Dlaczego przeszło to w zapomnienie? Zapisuję przepis Twojego męża i chętnie taką rybę zrobię.
OdpowiedzUsuńA może pokażę mojemu mężowi, niech on zrobi....
Rybka przygotowana perfekcyjnie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńextra:)) smakowicie wygląda::::::::::)
OdpowiedzUsuńJagoda
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhah! Też uwielbiam gotować, ale jak ktoś przygotuje coś specjalnie dla kogoś.. świetne! :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuń