Kolejne szybkie danie idealne na lato kiedy w upał nie mamy humoru stać długo w kuchni, a mamy ochotę na coś konkretnego, aromatycznego, sycącego z dawką omega w posypce.
Do posypania gulaszu użyłam mieszanki ziaren, którą dostałam do swoich eksperymentów kuchennych od "Ziarenkowa", bardzo polecam - mają gotowe uprażone ziarna w różnych ciekawych zestawieniach ( np. ziara z cynamonem, kardamonem i orzechami).
przepis własny
1 średnia cukinia ( o małym przekroju, bez dużych pestek)
2 średnie pomidory ( najlepiej dojrzałe, lekko słodkawa odmiana)
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 łyżka octu balsamico
1 łyżka koncentratu
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta utartej gałki muszkatołowej
garść świeżej bazylii
sól, pieprz,
szczypta chili z pestkami ( lub świeże chili - ile lubicie)
olej do smażenia
mieszanka "Słoneczne pola" ( prażony słonecznik, sezam i siemie lniane)
Cebulę i cukinię kroimy w 1 cm kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minut.
Pomidora kroimy w dużą kostkę i dorzucamy na patelnię ( ja nie obierałam ze skórki, ale możecie jeśli wolicie), dodajemy przyprawy, ocet balsamiczny, przecier, na koniec posiekany czosnek. Możemy dodać odrobiny wody - 1/4 szklanki.
Dusimy chwilę aż pomidory się rozpadną, ale warzywa mają zachować jędrność.
Całe przygotowanie trwa ok. kwadransa. Możemy podać z ryżem, doskonałe też do ziemniaków z koperkiem lub makaronem.
Oj, to musi być pyszne, bo kusząco wygląda:) pozdrawiam cieplutko Zuziu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko, również Cię pozdrawiam :)
UsuńŚwietny jest ten przepis. Lubię tak prosto i smacznie. A dodatek tych pysznych ziarenek tylko dodaje smaczku całej potrawie. Bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła :) pozdrawiam Krys
UsuńUwielbiam wszystkie dania z cukinii!! :)) Dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńPyszny, wegetariański przepis. Bardzo ciekawi mnie połączenie cukinii z syropem klonowym-muszę to wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSyrop klonowy ma tutaj za zadanie odrobinę przełamać kwaskowość pomidorów, nie jest wyczuwalny w potrawie. Ale to mój patent jeśli pomidory są lekko kwaskowe.
Usuńcoś co lubię:) dużo warzyw i lekki posiłek mamy gotowy:)
OdpowiedzUsuńteż to lubię w warzywach :)
UsuńBardzo podobne danie wczoraj miałam, jedliśmy z naleśnikami, pycha.
OdpowiedzUsuńo, ciekawe zestawienie :)
UsuńSame zalety ma ta potrawa - jest pyszna, kolorowa i sezonowa.
OdpowiedzUsuńUhm, pyyychotka :-*
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie :-) Chyba wykorzystam przepis, bo mam jeszcze cukinię ;)
OdpowiedzUsuńzachęcam gorąco! :)
UsuńJuż tam jestem od dawna, sama nie wiedziałam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńApetyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńtrochę jak leczo?
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale mniam.. uwielbiam talerz pełen warzyw ;)
Mega warzywnie! Pysznie!
OdpowiedzUsuńU mnie dość długo zanosiło się, że cukinii nie będzie, jednak teraz się zmobilizowała i szaleje. Talerz wygląda....yyy....yyy...nie wiem jak to ująć. Ale wygląda kwitnąco :)
OdpowiedzUsuń