30 lipca 2014
Spaghetti z cukinią i cieciorką
Zainspirowane cukinią z cieciorką na ostro.
Kiedy jest upał mam ochotę na pikantne potrawy, ciężko stać "nad garami" ale chęć na coś dobrego wygrywa! :) W końcu w krajach gdzie temperatury sięgają 40 stopni i powyżej jada się na ostro więc pewnie ma to jakieś uzasadnienie, może chodzi o termoregulację ciała czy tego typu sprawy.
To jedno z najszybszych dań świata, a jednocześnie jedno z naszych ulubionych, choć moje spaghetti raczej nie przypomina klasycznego, to nadaje się też dla bardziej wybrednych smakoszy ;-)
Do przepisu!
3 porcje
makaron spaghetti ( u mnie bucatini)
1 średnia cukinia ze skórką
300 g ugotowanej cieciorki
400 g przecieru pomidorowego passata
pęczek świeżej bazylii
mała cebula
duży ząbek czosnku
chili (opcjonalnie)
olej roślinny do smażenia
1 łyżeczka przyprawy arabiata do dań włoskich
Wstawiamy wodę na makaron, solimy.
Cukinię kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy cieciorkę i smażymy razem.
Przygotowujemy sos pomidorowy - na łyżkę oleju wrzucamy łyżeczkę przyprawy arrabiata, kiedy zacznie pachnieć dorzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie czosnek posiekany.
Po minucie zalewamy wszystko przecierem, dodajemy pozostałe przyprawy oraz świeżą bazylię i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone warzywa.
Kiedy makaron się ugotuje, zostawiamy odrobinę wody, podajemy z sosem, u nas bez sera ale oczywiście można na talerzu posypać wieńcząc całość.
Chętnie bym zjadła takie spaghetii, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle pieścisz moje oczy. Świetne danie. Szybkie i smaczne :) Zuziu na taką pogodę akurat :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję Krys
UsuńDoskonały sos do spaghetti, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego jak zrobić! :)
Usuńna obiadek w sam raz :)
OdpowiedzUsuńfajne!
OdpowiedzUsuńu mnie też ostatnio na ostro, coś w tym jest!
to nie mogło nie smakować:) pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńw takie upały to chyba każdy z przyjemnością zje taki makaronik z warzywami:)
OdpowiedzUsuńpiękne, apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńAga, Ola, Antenka dzięki:)
OdpowiedzUsuńAnula w upały nam smakują najbardziej lekkie dania warzywne:)
Karmel miło Cie widzieć, dzięki!
mmm.. moje smaki <3
OdpowiedzUsuńdobre połączenie!
Uwielbiam makaron. Bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń