27 grudnia 2013

Angielskie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)



Korzenne zapachy i smaki w grudniowej kuchni to coś co uwielbiam.
Podczas wertowania książek w poszukiwaniu czegoś ciekawego, wpadło mi w oko to ciasto.
Wygląda bardzo niepozornie, jest mocno korzenne (dominuje imbir), o pięknym złotym kolorze i smakuje całkiem jak piernik.
Mięciutkie, wilgotne i delikatne. Bardzo polecam.


W przepisie pozmieniałam wiele rzeczy, sposób wykonania również, więc nie mogę powiedzieć że przepis wzięty z..., ale zainspirowała mnie "Kuchnia brytyjska - podróże kulinarne" i przepis na Ciasto imbirowe.
Podaję swoją wersję bez mleka i masła.






2 szklanki mąki (częściowo razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
180 g cukru trzcinowego
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki syropu cukrowego ( z agawy, klonowy, daktylowy)
1 szklankę maślanki zastąpiłam: 
4 łyżkami domowych powideł śliwkowych ze skórką
1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty



Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
roztopione razem w kąpieli wodnej



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, soda, solą i przyprawami.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy powidła i dalej miksujemy.
Następnie wlewamy małą strużką olej cały czas miksując. Potem napar herbaty i syrop cukrowy i krótko miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników.
Wykładamy masę do formy o boku 23 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku -175 stopni, do suchego patyczka, ok. 45 minut.
Studzimy w formie. Ostudzone polewamy polewą.


23 komentarze:

  1. Genialne ciasto! Upiekę na Nowy Rok! :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. musiało ładnie pachnieć, podoba mi się ta dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wiadomo..jak Zuzia ma jeść to bez mleka. :) Pozdrawiam Zuziu

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie się prezentuje. no i jest bez masła! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mogę użyć oleju zamiast margaryny czy masła to robię to, ciasto jest zdrowsze ale i delikatniejsze w smaku.pozdrawiam

      Usuń
  5. Wyrósł cudownie i znając Ciebie, Zuziu, cudownie smakuje :) Mniam, kawałek zamawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko, oczywiście kawałek dla Ciebie jest uwzględniony ;-)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie, ślicznie musiało pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. co prawda brzuch mam pełny, ale kawałeczek tego ciasta bym jeszcze zmieściła:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wygląda to ciasto! ;)
    Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ciasta z olejem i te korzenne zimą szczególnie, a imbir jest moim ulubionym dodatkiem do wielu różnych dań, także Zuzka trafiłaś w mój gust po całości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pulchne i soczyste, aż mi ślinka cieknie :) Uwielbiam imbir, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na przepyszne, bardzo wilgotne i pewnie niewiarygodnie aromatyczne. Ozdobione ślicznie, aż szkoda, że nie mogę go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ musi być aromatyczne i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się wspaniale, musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to ciasto musi byc pyszne! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  15. Hi Good
    Im usually looking for excellent info on this topic. It can be difficult to locate sometimes. Thanks!. I will check back on your website from time to time to see what else you have to supply.
    jeux gratuit

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda mega apetycznie. Muszę kiedyś upiec to ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)