Korzenne zapachy i smaki w grudniowej kuchni to coś co uwielbiam.
Podczas wertowania książek w poszukiwaniu czegoś ciekawego, wpadło mi w oko to ciasto.
Wygląda bardzo niepozornie, jest mocno korzenne (dominuje imbir), o pięknym złotym kolorze i smakuje całkiem jak piernik.
Mięciutkie, wilgotne i delikatne. Bardzo polecam.
W przepisie pozmieniałam wiele rzeczy, sposób wykonania również, więc nie mogę powiedzieć że przepis wzięty z..., ale zainspirowała mnie "Kuchnia brytyjska - podróże kulinarne" i przepis na Ciasto imbirowe.
Podaję swoją wersję bez mleka i masła.
2 szklanki mąki (częściowo razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
180 g cukru trzcinowego
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki syropu cukrowego ( z agawy, klonowy, daktylowy)
1 szklankę maślanki zastąpiłam:
4 łyżkami domowych powideł śliwkowych ze skórką
1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
roztopione razem w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, soda, solą i przyprawami.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy powidła i dalej miksujemy.
Następnie wlewamy małą strużką olej cały czas miksując. Potem napar herbaty i syrop cukrowy i krótko miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników.
Wykładamy masę do formy o boku 23 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku -175 stopni, do suchego patyczka, ok. 45 minut.
Studzimy w formie. Ostudzone polewamy polewą.
Genialne ciasto! Upiekę na Nowy Rok! :-))
OdpowiedzUsuńsuper! polecam
Usuńmusiało ładnie pachnieć, podoba mi się ta dekoracja:)
OdpowiedzUsuńOlu, ładnie pachniało i smakowało też ;-)
UsuńO wiadomo..jak Zuzia ma jeść to bez mleka. :) Pozdrawiam Zuziu
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie Elu ;-)
Usuńpysznie się prezentuje. no i jest bez masła! <3
OdpowiedzUsuńJeśli mogę użyć oleju zamiast margaryny czy masła to robię to, ciasto jest zdrowsze ale i delikatniejsze w smaku.pozdrawiam
UsuńWyrósł cudownie i znając Ciebie, Zuziu, cudownie smakuje :) Mniam, kawałek zamawiam :D
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko, oczywiście kawałek dla Ciebie jest uwzględniony ;-)
UsuńWygląda pysznie, ślicznie musiało pachnieć :)
OdpowiedzUsuńco prawda brzuch mam pełny, ale kawałeczek tego ciasta bym jeszcze zmieściła:))
OdpowiedzUsuńczęstuj się Karmel ;-)
UsuńŚlicznie wygląda to ciasto! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis.
Bardzo lubię ciasta z olejem i te korzenne zimą szczególnie, a imbir jest moim ulubionym dodatkiem do wielu różnych dań, także Zuzka trafiłaś w mój gust po całości :)
OdpowiedzUsuńAle pulchne i soczyste, aż mi ślinka cieknie :) Uwielbiam imbir, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda na przepyszne, bardzo wilgotne i pewnie niewiarygodnie aromatyczne. Ozdobione ślicznie, aż szkoda, że nie mogę go spróbować.
OdpowiedzUsuńAleż musi być aromatyczne i pyszne!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńto ciasto musi byc pyszne! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, Tobie również Najlepszego!
UsuńHi Good
OdpowiedzUsuńIm usually looking for excellent info on this topic. It can be difficult to locate sometimes. Thanks!. I will check back on your website from time to time to see what else you have to supply.
jeux gratuit
Wygląda mega apetycznie. Muszę kiedyś upiec to ciasto. :)
OdpowiedzUsuń