Bardzo proste w wykonaniu, a pięknie pachnie i smakuje.
Piecze się na apetyczny złoty kolor. Wewnątrz maślane i wilgotne.
Świetne na śniadanie do kakao, kawy. Można posmarować ulubioną konfiturą.
Można je po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ja jednak wolę je w tej najprostszej formie.
W oryginale było z kawałkami czekolady, ja dodałam soku z cytryny i skórki aby podkręcić nieco jego neutralny smak.
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego ( dałam cukru z wanilią)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody ( ja nie dałam bo ciasto ciemnieje, dałam 2 łyżeczki proszku)
sok z połowy cytryny + skórka
dodatkowo:
cukier puder do posypania ( ja zrezygnowałam)
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia.
2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, cukier waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.
3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto posypałam łyżką cukru kryształu. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-60 minut.
pysznie! takie puszyste i kuszące cytrynowym aromatem :)
OdpowiedzUsuńTak kusiło że już zjedzone:D
Usuńmoje ulubione ciacho:d bardzo lubię ciasta jogurtowe:)
OdpowiedzUsuńhmm poplułam się na widok tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńAniu, nie pozostaje nic innego jak upiec;)
UsuńJa też spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKacha
Że maslane i wilgotne, pyszne i aromatyczne - kusisz niesamowicie:-). Dla mnie to idealna propozycja śniadaniowa!
OdpowiedzUsuńNa śniadanie to idealne jest! :)
UsuńWygląda bardzo puszyście, korci mnie żeby wypróbować, ale bez cytryny, bo jak zwykle nie mam ;-)
OdpowiedzUsuńNie musi być cytryna, w oryginale były cząstki czekolady. Można dać rodzynki lub inne bakalie.
UsuńAle samo też dobre. Takie typowo śniadaniowe.
ciasto apetyczne :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) lubię takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńWypróbowałam ten przepis i wyszło pyszne :-)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to ogromnie Anonimie:)
Usuńspróbuję a myślisz, że można pofarbować to ciasto barwnikami spożywczymi? chciałabym różowe...
OdpowiedzUsuńNie mam doświadczenia z barwnikami i raczej ich unikam (tych sztucznych), ale skoro taka Twoja wola to śmiało:)
UsuńMoże być ciekawy efekt:)
spróbuję :) mimo wszystko
UsuńDaj znać jak wyszło!
Usuń