Do tej sałatki potrzebny jest dość zdecydowany w smaku dressing, ale nie na tyle aby zdominował delikatny smak cukinii.
Taką sałatkę przygotował J. Oliver w którymś zestawie w swoich szalonych i smakowitych 30-minutowych obiadach. Zawsze chciałam wypróbować taką sałatkę, ale ciężko trafić na bardzo młodą cukinię (taką jeszcze z kwiatami), a taka mi się trafiła prosto z ogródka teściowej;) Bardzo dziękuję;)
2-3 młode marchewki
2 małe cukinie zielone
2 małe cukinie żółte
czerwona cebula
prażone pestki dyni
dressing improwizowany :
olej lniany, sok z cytryny (sporo), sól, pieprz,
skórka starta z cytryny, płatki chili, zmiażdżony ząbek czosnku,
ja dodałam też posiekany koperek ale nie pamiętam
czy był w oryginale, ale pasuje świetnie.
skórka starta z cytryny, płatki chili, zmiażdżony ząbek czosnku,
ja dodałam też posiekany koperek ale nie pamiętam
czy był w oryginale, ale pasuje świetnie.
Warzywa kroimy, a właściwie strugamy na długie wstęgi wraz ze skórką za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw (ja mam taką szerszą z IKEA),
cebulkę kroimy na cieniutkie krążki i mieszamy delikatnie wszystko. Polewamy dressingiem, posypujemy pestkami i od razu spożywamy.
cebulkę kroimy na cieniutkie krążki i mieszamy delikatnie wszystko. Polewamy dressingiem, posypujemy pestkami i od razu spożywamy.
fajny pomysł na letnią, sezonową sałatkę. Podoba mi się, że użyłaś oleju lnianego a nie tej oklepanej oliwy z oliwek :-D
OdpowiedzUsuńOstatnio nie używam oliwy wcale, zastąpiłam ją innymi olejami, a lniany jest niedoceniony a super zdrowy i nie dominuje smakowo.
Usuńto dokładnie tak jak ja. eksperymentuję z lnianym, rydzowym, rzepakowym a oliwa stoi zapomniana gdzieś w kącie:-D
UsuńJa na razie lniany, rzepakowy, słonecznikowy,sezamowy ale rydzowy musi być niezły w smaku?
Usuń