26 lipca 2012

Scones z żurawiną


Sprawdzony przepis, wychodzą błyskawicznie. Bez jajek, tylko na maślance...
Zmieniam mąkę i dodatki wedle humoru;) Polecam.






  • 2 szklanki mąki ( u mnie częściowo razowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła (dałam ok. 100)
  • kilka łyżek mleka (zdecydowanie lepsze wychodzą z maślanką)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • soli na czubek noża
  • garść żurawiny suszonej lekko posiekanej na chybił trafił







Proszek do pieczenia wymieszać z mąką a następnie zagnieść w misce z resztą składników (poza mlekiem/maślanką), następnie dodawać po łyżce maślanki do momentu, aż wszystkie okruszki skleją się w kulkę. Ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę i spłaszczyć na grubość około 1,5 centymetra, okrągłą foremką albo małym kieliszkiem wykrawać bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej posmarować odrobiną mleka i wstawić do gorącego piekarnika, nagrzanego do 200 – 220 stopni, piec do momentu aż ciasto wyrośnie i zarumieni się (od 8 do 15 minut w zależności od piekarnika).

Zjedliśmy z domową konfiturą truskawkową.










Z dziećmi i dla dzieci Smakołyki na pikniki

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam scones. Najlepsze z bitą śmietaną. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam scones :) Serduszka wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam scones... Nie mam pojęcia, jak smakują. Serduszka Twojej Córeczki są urocze :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują wybornie, polecam spróbować. Koniecznie z masełkiem i konfiturą :) ja lubię tylko ciepłe, kiedy masło się lekko topi...

      Usuń
  4. Dziękuję Wam za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. serduszkowe scones? urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne maluszki, idealne dla dziecięcej rączki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Scones uwielbiam na wszelkie sposoby, ale na serduszkowy sopsób jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)