14 czerwca 2012

Truskawkowo





Ciasto które uczestniczyło w warsztatach..
..łatwe, szybkie, ładnie rośnie z każdym rodzajem owoców (te większe radzę pokroić na mniejsze kawałeczki), wypróbowane wiele razy.
Przepis mam już jakiś czas, baza ciasta z blogu Cakes & City.


2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka (lub jogurtu lub śmietany)
1 szklanka cukru
skórka otarta z pomarańczy 
prażone płatki migdałów
truskawki (ile kto lubi, ja dodałam część - pokrojonych- także do masy ciasta dzięki  temu znalazły się też na dnie ciasta)


Polewa: tabliczka białej czekolady, 50 ml kremówki, łyżeczka masła (wszystko razem rozpuścić i zamieszać).


Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej, mleko, skórkę pomarańczy.
lekko zmiksować. Odstawiamy mikser.
W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem, a następnie delikatnie łączymy z resztą składników, można użyć łyżki.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem, na wierzchu układamy owoce.
Możemy część dodać do masy.
Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach na termoobiegu.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub w wersji odświętnej-polewa.
Smacznego!








Truskawki 2012

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda w przekroju aż ślinka leci na sam widok. Proste, mało składników i na pewno pycha i o to tu chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest naprawdę szybkie w wykonaniu i wilgotne ale puszyste, u mnie po 35 już jest;)

      Usuń
  2. Nie mogę nie skomentować. Mimo diety wygląd mnie skusił i nie żałuję żadnej zjedzonej kalorii :). Po prostu pyyycha. Ja, miłośnik białej czekolady, proponuję z każdego dnia robić święto - wersja z polewą to jedyna poprawna, tworzy z ciastem idealną całość :). R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że poświęciłaś swoją dietę dla tego ciasta;)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)