15 czerwca 2012

Flapjack z truskawkami czyli ciasto owsiane..

 Zdrowy i soczysty, no może odrobinę kaloryczny ze względu na masło i płatki, ale jest wart grzechu. Dobry na śniadanie, do kawy czy herbaty..dobry na podwieczorek i przekąskę w pracy..łatwo się kroi, a sok z truskawek zamienia się w pyszny syrop który "zlepia" całe ciasto..przepis z tej strony (moje wolne tłumaczenie;)

300 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
150g brązowego cukru 
200g masła
200g płatków
200g mąki pszennej



1. Pokroić truskawki, obsypać cukrem pudrem i polać sokiem z cytryny. Odstawić.
2. Rozpuścić masło z cukrem, chwilę podgrzewać do rozpuszczenia cukru
3. Zdjąć z ognia, dodać płatki i mąkę
4. Rozłożyć połowę masy w natłuszczonej formie 20x20 cm
5. Rozłożyć truskawki
6. Przykryć resztą masy
7. Lekko docisnąć masę do brzegów formy
8. Piec 60 min ( u mnie 170-180 stopni termoobieg)
9. Kroić ciepłe ciasto, ale pozostawić w formie do wystygnięcia

Powiem wam w sekrecie że wciąż szukam przepisu "idealnego" na flapjack, a ten jest już bliski tego ideału..;)


Truskawki 2012    Smakołyki na pikniki

1 komentarz:

  1. Mniam! Uwielbiam płatki owsiane, uwielbiam truskawki - czuję, że to ciasto może stać się moim ulubieńcem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)