04 lipca 2021

Ciasto na biszkoptach z kremem waniliowym, truskawkami i galaretką

Pyszne i kolorowe ciasto bez pieczenia, biszkopty i truskawki w połączeniu z kremem budyniowym z budyniu ugotowanego z żółtek tworzą niezastąpione zestawienie smaków, kojarzy się z latem przede wszystkim. Ciasto nie jest bardzo pracochłonne, choć wystudzenie budyniu i zastygnięcie galaretki trochę trwa, ale zawsze można wspomóc się lodówką i przyspieszyć wszystko ;-)





Krem:

600 ml mleka pełnotłustego (jeśli chudsze to wymieszajcie z 50 ml śmietanki 30%)

6 żółtek 

1/3 szklanki cukru + wanilia

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 budyń waniliowy 40 g (lub więcej skrobi zamiast budyniu)

250 g miękkiego masła

180 g cukru pudru

Dodatkowo:

1 kg truskawek umytych i odszypułkowanych

2 galaretki truskawkowe

opakowanie biszkoptów (okrągłe lub podłużne) 


Formę 25 cm x 25 cm (lub podobną) wyłożyć dno biszkoptami.

Gotujemy budyń : szklankę mleka łączymy z żółtkami, cukrem, skrobią, budyniem i miksujemy chwilę w wysokim naczyniu. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy strumieniem masę z żółtkami i mieszamy ciągle aż wszystko zgęstnieje. Studzimy budyń całkowicie. W międzyczasie przygotowujemy galaretki - rozpuszczamy je w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do schłodzenia. Miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem aż uzyskamy jasną puszystą masę, dodajemy do niej partiami schłodzony budyń i miksujemy. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów, kolejna warstwa kremu. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce najmniej 3 godziny, najlepiej całą noc.

źródło inspiracji 







10 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)