Pyszne i kolorowe ciasto bez pieczenia, biszkopty i truskawki w połączeniu z kremem budyniowym z budyniu ugotowanego z żółtek tworzą niezastąpione zestawienie smaków, kojarzy się z latem przede wszystkim. Ciasto nie jest bardzo pracochłonne, choć wystudzenie budyniu i zastygnięcie galaretki trochę trwa, ale zawsze można wspomóc się lodówką i przyspieszyć wszystko ;-)
Krem:
600 ml mleka pełnotłustego (jeśli chudsze to wymieszajcie z 50 ml śmietanki 30%)
6 żółtek
1/3 szklanki cukru + wanilia
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 budyń waniliowy 40 g (lub więcej skrobi zamiast budyniu)
250 g miękkiego masła
180 g cukru pudru
Dodatkowo:
1 kg truskawek umytych i odszypułkowanych
2 galaretki truskawkowe
opakowanie biszkoptów (okrągłe lub podłużne)
Formę 25 cm x 25 cm (lub podobną) wyłożyć dno biszkoptami.
Gotujemy budyń : szklankę mleka łączymy z żółtkami, cukrem, skrobią, budyniem i miksujemy chwilę w wysokim naczyniu. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy strumieniem masę z żółtkami i mieszamy ciągle aż wszystko zgęstnieje. Studzimy budyń całkowicie. W międzyczasie przygotowujemy galaretki - rozpuszczamy je w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do schłodzenia. Miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem aż uzyskamy jasną puszystą masę, dodajemy do niej partiami schłodzony budyń i miksujemy. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów, kolejna warstwa kremu. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce najmniej 3 godziny, najlepiej całą noc.
This looks summer perfect and very delicious!
OdpowiedzUsuńThanks :)
Usuńbardzo apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńWow! Ale smakowitości:) i budyń na bogato. Prawdziwa uczta!😃
OdpowiedzUsuńMniam ! Takie ciacho jest obowiązkowe w sezonie na truskawki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńTakie proste w przygotowaniu, a ja takiego nigdy nie robiłam, szkoda...
OdpowiedzUsuń