21 września 2018

Clafoutis z gruszkami i kardamonem

Clafoutis, klasyka fracuskich deserów dziś u mnie w jesiennej oprawie, bo jakoś mi tak już tęskno do tych cynamonów, kardamonów i korzennych aromatów :)
Jajka, śmietanka i trochę mąki tworzy najprostszą i najmilszą naszym kubkom smakowym oprawę dla owoców. Zawsze ten deser kojarzył mi się z zakalcowatą, zbitą jajeczną masą, odkryłam przepis u Joanny i to był strzał w dziesiątkę!
Ciasto jest pulchne, śmietankowe, lekko wyrośnięte, a przy tym zachowuje miejscami przepisowy zakalczyk ;-) Polecam do gruszek, śliwek, jabłek i w klasycznej wersjii z czreśniami czy wiśniami.

10 września 2018

Szarlotka z budyniem i bezą



Bardzo smaczna szarlotka, pełna jabłek, urozmaicona waniliowym budyniem i bezową pianką na wierzchu ( ach coś mnie naszło z tą pianką ostatnio), czyli kwaskowe przełamane słodkim.
Spód zawiera drożdże, lekko wyrasta, można na niego nałożyć dowolną ( czytaj: jak największą) ilość jabłek, ja dałam 1,5 kg, trochę startych, a trochę pokrojonych.

03 września 2018

Ciasto kokosowe "Rafaello"

Słynne już ciasto u mnie po raz pierwszy. Wzbogacone o kilka specjalnych dodatków zyskuje niesamowity smak zbliżony do znanych pralinek. Budyń ugotowałam z dodatkiem mąki kokosowej, dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej kokosowe w smaku, masa zawiera mleko w proszku, a wierzch posypałam dodatkowo prażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Pyszne, polecam.
No i bez pieczenia ;-)