Ostatnio znalazłam przepis który musiałam wypróbować, ciekawa byłam połączenia marchwi i cukinii w jednym cieście. Cukiniowe wypieki wychodzą zawsze smaczne, wilgotne, moje ulubione ciasto czekoladowe jest na pierwszym miejscu, a to chyba na drugim.
Polecam, dziecinnie proste w wykonaniu, nie wychodzi gliniaste, czego się obawiałam, jest przyjemnie mięsiste i sycące. Oczywiście smaku warzyw nie czuć wcale. Można zrobić polewę, ale uważam że oprószenie cukrem pudrem wystarczy w zupełności.
23 sierpnia 2017
16 sierpnia 2017
Szybki obiad latem. Smażona cieciorka z kiełbasą w sosie paprykowo-pomidorowym.
W upały nikomu nie chce się stać nad kuchnią, wiadomo, ale żołądek jednak tęskni do czegoś ciepłego.
Rozwiązaniem jest takie danie jak to, przygotowane w krótkim czasie, jednak sycące, pełne aromatu i treści. Lubię dodawać do takich dań tajemniczego składnika, który nada całości "pazurka".
Tutaj są to ziarenka kolendry dodane na patelnię na samym początku, cała przyjemność natrafić potem na takie ziarenko w kęsie.
Rozwiązaniem jest takie danie jak to, przygotowane w krótkim czasie, jednak sycące, pełne aromatu i treści. Lubię dodawać do takich dań tajemniczego składnika, który nada całości "pazurka".
Tutaj są to ziarenka kolendry dodane na patelnię na samym początku, cała przyjemność natrafić potem na takie ziarenko w kęsie.
10 sierpnia 2017
Buraczki zasmażane. Mój ideał.
Najtrudniej jest dobrze przyrządzić prostą potrawę i niestety też najprościej ją zepsuć.
Ten przepis jest wynikiem moich długich poszukiwań smakowych. Pomyślicie buraczki jak buraczki, każdy umie je zrobić. Niby tak. Ale nie mogłam odtworzyć smaku który zapamiętałam z babcinych obiadów. Niby wszystko dodawałam, ale jakoś nie wychodziły takie jak powinny. Smaczne, ale to nie było to. Ważna jest kolejność dodawanych składników i cierpliwość w mieszaniu. Przewertowałam mnóstwo stron, każda gospodyni przygotowuje buraczki odrobinę inaczej, wiadomo, jedna doda śmietany, druga octu, trzecia nie lubi cynamonu...itd.
Oto mój ideał.
Ten przepis jest wynikiem moich długich poszukiwań smakowych. Pomyślicie buraczki jak buraczki, każdy umie je zrobić. Niby tak. Ale nie mogłam odtworzyć smaku który zapamiętałam z babcinych obiadów. Niby wszystko dodawałam, ale jakoś nie wychodziły takie jak powinny. Smaczne, ale to nie było to. Ważna jest kolejność dodawanych składników i cierpliwość w mieszaniu. Przewertowałam mnóstwo stron, każda gospodyni przygotowuje buraczki odrobinę inaczej, wiadomo, jedna doda śmietany, druga octu, trzecia nie lubi cynamonu...itd.
Oto mój ideał.
06 sierpnia 2017
Sernik z kawałkami czekolady i musem malinowym ( bez pieczenia)
Orzeźwiający dzięki musowi z owoców, kawałki czekolady stanowią miłe urozmaicenie smakowe w masie serowej. Polecam , w okresie malin i porze upałów taki sernik jest nieodzowny! :)