24 lipca 2017

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Puszyste i leciutkie ciasto, jednocześnie wilgotne i przyjemnie maślane w smaku.
Tak naprawdę można dać dowolne owoce sezonowe, będzie smakować równie dobrze.
Polecam ten prosty przepis, idealny na letni podwieczorek.
Ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem. Możecie podać też z lodami lub musem owocowym, będzie jeszcze smaczniejsze.


14 lipca 2017

Fasolka szparagowa w sezamie

Znudziła Wam się fasolka w bułce? Nam też. Poza tym tak jest zdrowiej ( mniej kalorycznie niż z bułką), a do tego bardzo smacznie. Człowiek się przyzwyczaja do pewnych smaków, na początku domownicy narzekali, dlaczego nie z bułką? A teraz wszyscy zajadamy taką wersję bez zastrzeżeń :)
Koniecznie użyjcie najlepszego masła i uprażcie wcześniej sezam z solą aby zyskał więcej smaku.




08 lipca 2017

Ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym


Leciutkie i orzeźwiające ciasto, z wyraźnym smakiem owoców w lekko kwaskowym kremie na bazie jogurtu i śmietanki.
Można się pokusić o upieczenie biszkoptu i dzielenie go na dwa potem przekładanie kremem, ale ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych biszkoptów, myślę że ciasto nic nie straciło, a nie musiałam włączać piekarnika ;-) Polecam to ciasto, na letnie popołudnia idealne.

03 lipca 2017

Surówka z młodych warzyw. Kalarepka w roli głównej.

Bardzo delikatna w smaku surówka, a to za sprawą młodych warzyw, których teraz bogactwo na straganach. W oryginale zamiast jabłek były ogórki małosolne, ja akurat nie miałam i zastąpiłam je jabłkiem.
Smak - rzodkiewka daje potrzebnej ostrości , jabłko słodyczy, a koperek aromatu.
Wszystko się idealnie komponuje.
Spróbujcie koniecznie.