14 kwietnia 2017

Mazurek kokosowy


Pięknych, kolorowych, rodzinnych i smakowitych 
Świąt Wielkanocnych!








Spód:
350 g mąki pszennej tortowej ( w tym 5 łyżek mąki ziemniaczanej)
3 łyżki cukru
200 g dobrego masła
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie :

100 ml mleka ( może być kokosowe)
100 g masła
50 g cukru
1 1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Z przesianej mąki z solą i masła robimy kruszonkę starająca się nie ogrzewać zbytnio ciasta, najlepiej użyć specjalnego noża, jeśli nie macie użyjcie rąk.
Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy pół godziny w lodówce.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kształt prostokąta, układamy w formie wyłożonej papierem, robimy rant, nakłuwamy spód i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 190 stopni na ok. 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.

Na nadzienie gotujemy mleko z cukrem, dodajemy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mleko w proszku, wiórki kokosowe, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i gorzką czekoladą.




10 komentarzy:

  1. Mazurek prezentuje się wspaniale :)
    Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i Twoich bliskich :) Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i bardzo efektownie wygląda Twój mazurek. Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mazurek jak malowany ! Wesołych Świat !

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo*-* no święta z takim mazurkiem napewno będą smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny! I na pewno był pyszny ;) My właśnie dojadamy resztki naszego mazurka xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny ten mazurek, idealny dla miłośników kokosa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)