Pięknych, kolorowych, rodzinnych i smakowitych
Świąt Wielkanocnych!
Spód:
350 g mąki pszennej tortowej ( w tym 5 łyżek mąki ziemniaczanej)
3 łyżki cukru
200 g dobrego masła
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 ml mleka ( może być kokosowe)
100 g masła
50 g cukru
1 1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Z przesianej mąki z solą i masła robimy kruszonkę starająca się nie ogrzewać zbytnio ciasta, najlepiej użyć specjalnego noża, jeśli nie macie użyjcie rąk.
Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy pół godziny w lodówce.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kształt prostokąta, układamy w formie wyłożonej papierem, robimy rant, nakłuwamy spód i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 190 stopni na ok. 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.
Na nadzienie gotujemy mleko z cukrem, dodajemy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mleko w proszku, wiórki kokosowe, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i gorzką czekoladą.
Mazurek prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze dla Ciebie i Twoich bliskich :) Wesołych Świąt!!!
Dziękuje jeszcze raz! Również Wesołych!
UsuńPięknie i bardzo efektownie wygląda Twój mazurek. Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Wesołych Świąt!
UsuńMazurek jak malowany ! Wesołych Świat !
OdpowiedzUsuńWesołych!:-)
UsuńCudo*-* no święta z takim mazurkiem napewno będą smakowite!
OdpowiedzUsuńZapowiadają się bardzo słodko:-)
UsuńJaki piękny! I na pewno był pyszny ;) My właśnie dojadamy resztki naszego mazurka xD
OdpowiedzUsuńCudny ten mazurek, idealny dla miłośników kokosa :)
OdpowiedzUsuń