05 marca 2017

Szybkie ciasto czekoladowe ( zamieszane łyżką )


Mięciutkie, wilgotne, ale jednocześnie lekkie ciasto, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Biorąc pod uwagę, jak niewiele pracy trzeba w nie włożyć, a jak bardzo jest smaczne, nie można go przeoczyć. Spróbujcie.







źródło przepisu ( z modyfikacją*)

użyłam długiej keksówki, może być też okrągła forma 20 cm

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru trzcinowego + łyżka melasy trzcinowej dla pogłębienia smaku
1/4 szklanki dobrego ciemnego kako
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
125 g roztopionego masła
2 jajka
1/2 szklanki gorącej kawy

Foremnkę natłuszczamy i wykładamy papierem.
Piecyk nastawiamy na 175 stopni ( termoobieg).
W misce mieszamy suche składniki : przesianą mąkę z proszkiem, kakao, sól, cynamon.
Dodajemy rozkłócone jajka, roztopione masło i dokładnie mieszamy składniki za pomocą łyżki lub rózgi. Na koniec dolewamy gorącą kawę (nie wrzątek) i ponownie dokładnie wszystko mieszamy.
Wylewamy masę do foremki, pieczemy 30-35 minut ( sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce.



* odjęłam cukru i zrezygnowałam z polewy. Zamiast wody dałam kawę. Dodałam też melasy, która fajnie pogłębia czekoladowy smak, ale nie musicie jej dodawać jeśli nie macie.

7 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie <3 bardzo wilgotne, a takie lubię najbardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°) he he

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała. Już sobie wyobrażam jak musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie leniwe , smaczne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja do tego przepisu dodałam jeszcze mąkę kokosową dla posmaku i odrobinę wiórek :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na cudownie mięciutkie, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)