05 marca 2017
Szybkie ciasto czekoladowe ( zamieszane łyżką )
Mięciutkie, wilgotne, ale jednocześnie lekkie ciasto, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Biorąc pod uwagę, jak niewiele pracy trzeba w nie włożyć, a jak bardzo jest smaczne, nie można go przeoczyć. Spróbujcie.
źródło przepisu ( z modyfikacją*)
użyłam długiej keksówki, może być też okrągła forma 20 cm
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru trzcinowego + łyżka melasy trzcinowej dla pogłębienia smaku
1/4 szklanki dobrego ciemnego kako
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
125 g roztopionego masła
2 jajka
1/2 szklanki gorącej kawy
Foremnkę natłuszczamy i wykładamy papierem.
Piecyk nastawiamy na 175 stopni ( termoobieg).
W misce mieszamy suche składniki : przesianą mąkę z proszkiem, kakao, sól, cynamon.
Dodajemy rozkłócone jajka, roztopione masło i dokładnie mieszamy składniki za pomocą łyżki lub rózgi. Na koniec dolewamy gorącą kawę (nie wrzątek) i ponownie dokładnie wszystko mieszamy.
Wylewamy masę do foremki, pieczemy 30-35 minut ( sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce.
* odjęłam cukru i zrezygnowałam z polewy. Zamiast wody dałam kawę. Dodałam też melasy, która fajnie pogłębia czekoladowy smak, ale nie musicie jej dodawać jeśli nie macie.
Wygląda cudnie <3 bardzo wilgotne, a takie lubię najbardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°) he he
OdpowiedzUsuńJest bardz smaczne, zrób! ;-)
UsuńChętnie bym spróbowała. Już sobie wyobrażam jak musi smakować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, porywam duży kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie leniwe , smaczne ciacha :)
OdpowiedzUsuńJa do tego przepisu dodałam jeszcze mąkę kokosową dla posmaku i odrobinę wiórek :P
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie mięciutkie, pycha! :)
OdpowiedzUsuń