Pieczarki, boczek, czosnek i pietruszka z makaronem smakują doskonale. Polecam jeśli nie macie czasu na długie gotowanie :)
na 3-4 porcje
100 g parzonego boczku
400 g pieczarek
1/2 szklanki mrożonego groszku
200 ml śmietanki 30%
masło klarowane lub olej do smażenia
mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta gałki muszkatołowej
opakowanie makaronu wstęgi
Włączamy wodę na makaron. Solimy. Gotujemy makaron al dente, a w tym czasie przygotowujemy sos.
Sos: Kroimy drobno cebulę, czosnek i boczek. Pieczarki kroimy w plasterki. Obsmażamy pieczarki i odstawiamy.
Na rozgrzanej patelni smażymy kawałeczki boczku, potem dodajemy cebulę i czosnek, chwilę szklimy.
Dodajemy do całości wcześniej obsmażone pieczarki, mrożony groszek, zalewamy wszystko śmietanką, doprawiamy i dusimy sos chwilę 2-3 minuty.
Dodajemy ugotowany odcedzony makaron prosto z wody. Mieszamy z sosem delikatnie ale dokładnie. Posypujemy natką. Gotowe!
Wygląda pysznie *-* wieki nie robiłam nic z pieczarkami, a teraz mam na nie wielką ochotę!!!
OdpowiedzUsuńOstatnio naszło mnie na pieczarki :)
UsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Pozdrawiam
UsuńPełne smaki koloru danie, już widać wiosnę :)
OdpowiedzUsuńO tak, mogłaby już nadejść! :)
Usuń