15 lutego 2017

Placki o smaku "ryż z jabłkami"

Jako dziecko często jadłam ryż zapiekany z jabłkami z cynamonem i śmietanką.
Wspominam to jako przysmak. Gdy natrafiłam na ten przepis placków, nie mogłam się powstrzymać aby nie sprawdzić czy tak właśnie smakują jak mój ryż z dzieciństwa. I smakują!
Koniecznie smażcie na maśle, dodajcie cynamon i podajcie z kwaśną śmietaną.
Mało posłodziłam, ale jabłka też dają słodyczy i placuszki są w sam raz.






czubata szklanka ryżu ugotowanego  ze szczyptą soli
2 duże jabłka obrane
2 łyżki cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżki drobnych rodzynek
6 łyżek mleka
5 łyżek mąki (użyłam ekologicznej T480)
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
masło klarowane do smażenia


Ryż ( ostudzony) wsypać do miski, jabłka zetrzeć na dużych oczkach i połączyć z ryżem, dodać mleko, jajka i odstawić na 10 minut. Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem, solą i przyprawami. Połączyć wszystkie składniki. Smażyć placuszki na maśle klarowanym na złoto (odwracać kiedy się zrumienią).
Podawać z kwaśną śmietaną.

źródło przepisu





13 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Bardzo lubię ryż zapiekany z jabłkami. A takie placuszki to świetna alternatywa dla takiego właśnie ryżu. Super placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie to mnie w tych plackach ucieszylo bo na zapiekany ryz trzeba czekać, a tu szybka wersja:-)

      Usuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie *-* lece do kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Moja reakcja była podobna. Mam nadzieję że też Ci zasmakują!

      Usuń
  4. Super, jestem fanką wszystkich placków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, nie ma jak świeżo usmażone placuszki;-)

      Usuń
  5. O mniam, zjadłabym sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie. Ja ryż z jabłkami uwielbiam, ale jedno z moich dzieci nienawidzi serdecznie (w wersji przedszkolnej) teraz spokojnie możemy razem zjeść Twój pomysł. Dla mnie ulubiony smak dla niego oswojenie potwora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:-) jestem ciekawa czy zasmakuje ta wersja:-)

      Usuń
  7. Ach, te smaki z dzieciństwa...

    OdpowiedzUsuń
  8. ryż z jabłkami bardzo lubię i czasami przygotowuję, ale tylko wtedy, gdy wiem, ze mojego M nie będzie w domu:)
    ciekawa czy wersja plackowa przejdzie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)