Na sporą blachę lub 2 duże keksówki 25 cm.
przepis ze strony reallifedinner.com ( z lekką modyfikacją)
3 duże dojrzałe banany
2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka skórki
3 jajka
1 szklanka cukru ( oryginalnie było 2! to za dużo - banany są słodkie)
125 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki* maślanki
450 g mąki tortowej T450
2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
* u mnie mała szklanka 200 ml , w oryginale "cup"
Nastawiamy piecyk na 180 stopni ( mniej jeśli termoobieg).
Przygotowujemy 2 duże keksówki, smarujemy je tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Blendujemy banany z sokiem z cytryny i odstawiamy.
Przesiewamy mąkę z solą. W dużym naczyniu miksujemy na wysokich obrotach olej, masło i cukier aż uzyskamy jasną masę. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując dokładnie.
Wlewamy maślankę i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sodę i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy wszystko szpatułką lub trzepaczką-kolbą. Dodajemy masę z bananów i znów wszystko delikatnie łączymy mieszając. Wykładamy ciasto do foremek. Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu możemy pokryć polewą. Zrobiłam swoją wersję z białej czekolady.
Uwielbiam chlebki bananowe. :-)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda pysznie :-)
pyszny chlebek, ja też często piekę podobny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie *-* taki wyrośnięty i puchaty! cudo!
OdpowiedzUsuńCudowny. Ja uwielbiam chlebek bananowy :-)
OdpowiedzUsuńTrudno znaleźć przepis na takie lekkie, puszyste ciasto bananowe, a to na takie wygląda. Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ten jest wyjątkowy. Polecam też to ciasto też jest mięciutkie https://zufikowo.blogspot.com/2015/02/szybkie-ciasto-bananowe.html
UsuńWłaśnie się przymierzam do chlebka bananowego, bo akurat uzbierałam dojrzałych bananów. Też robię podobnie :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny,uwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pycha. Wiesz nie mogę w ogóle wejść na Twój blog, próbowałam z 2 kompów :( pozdrawiam
UsuńZuzia niezły, kuszący wypiek :)
OdpowiedzUsuńMmm, zapowiada się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny :) Uwielbiam własnej roboty chleby.
OdpowiedzUsuńTen jest na słodko, jakby co ;-)
UsuńUwielbiam chlebki bananowe, kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńNo piękny! I jak ślicznie wyrósł :D Na pewno bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń