17 lutego 2017

Chlebek bananowy idealny

Jak dotąd to mój ulubiony chlebek bananowy, jest idealnie miękki, maślany w smaku, zachowuje świeżość nawet 3 dni, nie tracąc nic na smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, a ciepłe świeżo upieczone nawet trudno ukroić jest tak miękkie.
Na sporą blachę lub 2 duże keksówki 25 cm.






przepis ze strony reallifedinner.com ( z lekką modyfikacją)

3 duże dojrzałe banany
2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka skórki
3 jajka
1 szklanka cukru ( oryginalnie było 2! to za dużo - banany są słodkie)
125 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki* maślanki
450 g mąki tortowej  T450
2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli


* u mnie mała szklanka 200 ml , w oryginale "cup"

Nastawiamy piecyk na 180 stopni ( mniej jeśli termoobieg).
Przygotowujemy 2 duże keksówki, smarujemy je tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Blendujemy banany z sokiem z cytryny i odstawiamy.
Przesiewamy mąkę z solą. W dużym naczyniu miksujemy na wysokich obrotach olej, masło i cukier aż uzyskamy jasną masę. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując dokładnie.
Wlewamy maślankę i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sodę i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy wszystko szpatułką lub trzepaczką-kolbą. Dodajemy masę z bananów i znów wszystko delikatnie łączymy mieszając. Wykładamy ciasto do foremek. Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu możemy pokryć polewą. Zrobiłam swoją wersję z białej czekolady.



15 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebki bananowe. :-)
    Twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny chlebek, ja też często piekę podobny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie *-* taki wyrośnięty i puchaty! cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny. Ja uwielbiam chlebek bananowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trudno znaleźć przepis na takie lekkie, puszyste ciasto bananowe, a to na takie wygląda. Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ten jest wyjątkowy. Polecam też to ciasto też jest mięciutkie https://zufikowo.blogspot.com/2015/02/szybkie-ciasto-bananowe.html

      Usuń
  6. Właśnie się przymierzam do chlebka bananowego, bo akurat uzbierałam dojrzałych bananów. Też robię podobnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Polecam, jest pycha. Wiesz nie mogę w ogóle wejść na Twój blog, próbowałam z 2 kompów :( pozdrawiam

      Usuń
  8. Zuzia niezły, kuszący wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, zapowiada się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno jest pyszny :) Uwielbiam własnej roboty chleby.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam chlebki bananowe, kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No piękny! I jak ślicznie wyrósł :D Na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)