Wilgotne, z chrupiącym wierzchem, zachowują świeżość co najmniej 2 dni, na drugi dzień są chyba nawet smaczniejsze, kiedy smaki i aromaty się przenikną.
Zawsze staram się piec nową wersję babeczek dyniowych w kolejnym dyniowym sezonie.
Tym razem połączyłam kokos ( mleczko i wiórki) ze smakiem dyni, byłam ciekawa tego połączenia. Bardzo udane moim zdaniem, lekko egzotyczne.
Polecam też babeczki dyniowe z ricottą i sezamem oraz babeczki dyniowe na maślance.
Przepis własny
250 g mąki do biszkoptu ( może być mieszanka bezglutenowa)
50 g mąki kokosowej
szczypta soli
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
180 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju*
1/2 szklanki mleczka kokosowego
3/4 szklanki pure dyniowego ( najlepiej z pieczonej dyni)
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
wiórki kokosowe do posypania wierzchu babeczek
Nastawiamy piecyk na 180 stopni.
W jednym naczyniu przesiewamy obie mąki z proszkiem, solą. Dodajemy wiórki i mieszamy.
W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Potem powolutku wlewamy olej i miksujemy na niskich obrotach. Teraz dodajemy pure z dyni i mleko i krótko miksujemy.
Na koniec dodajemy sypkie składniki i mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, posypujemy wiórkami i pieczemy do zrumienienia. Po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce.
* u mnie szklanka to 250 ml
wspaniałe, pyszne muffinki <3
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
UsuńIdealne połączenie! Muffinki zapowiadają się mega apetycznie <3
OdpowiedzUsuńMuffinki to najpopularniejszy deser w moim domu. W takiej wersji jeszcze nie robiony ale z pewnością już niedługo będzie.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńAle pięknie wyrosły :) odkąd poznałam mąkę kokosową, jestem nią oczarowana i dodatek w wypiekach jest niezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, do tego ten zapach jaki daje wypiekom!
Usuńuwielbiam wszystko co jest z kokosem:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączeni smaków :) Pysznie te babeczki wyglądają :)
OdpowiedzUsuń