28 listopada 2016

Puszysty biszkopt kakaowy z lekkim kremem waniliowym

To idealne ciasto do kawy, najprostsze z możliwych, najpyszniejsza klasyka.
Mało u mnie przepisów na kremowe ciasta, ale biszkopt z tego przepisu wychodzi doskonały i postanowiłam go zamieścić tutaj.
Bardzo puszysty i delikatny, o wyrazistym kakaowym smaku w duecie z delikatnym waniliowym kremem z bitej śmietany i mascarpone. U mnie wszystko oszczędne w cukier, możecie dodać więcej na swój smak. Przepis jest dobry na wszystkie kombinacje z kremami, można dodać powidła wiśniowe czy owoce, zawsze będzie smakować.


19 listopada 2016

Drożdżowy makowiec "zebra"


Powoli temat świąt i świątecznych wypieków wkrada się na blog, a mak jak najbardziej w tematyce świąt!
Urzekła mnie forma tego ciasta drożdżowego. Klasyczne ciasto drożdżowe, podobne do tego np. na bułeczki rolls piernikowe , ale tutaj paski ciasta układamy spiralnie w okrągłej formie do pieczenia. Trochę przy tym jest zabawy, ale przecież zabawa w kuchni w okresie listopad-grudzień jak najbardziej wskazana! Najlepsze lekarstwo na jesienne smuteczki ( i zmęczenie przy pakowaniu ;-))
Dołączcie do mnie i na świąteczną rozgrzewkę upieczcie taki makowiec.


13 listopada 2016

Dyniowa babka drożdżowa z czekoladą

Zamęczam Was ostatnio tematem dyni, wybaczcie kochani, ale tak ją uwielbiam, jeszcze nie wyczerpałam jej zastosowań przez tyle lat i jeszcze mi się nie znudziła :)
Dziś przepyszne ciasto drożdżowe, nie tylko jest puszyste i aromatyczne, ale ma przy tym apetyczny kolor i jest wilgotne, świeże przez kilka dni, nie obsycha jak to bywa przy ciastach drożdżowych.
Przepis zaczerpnęłam stąd.
Zmieniłam nieco formę babki - z podłużnej na "kominową".


08 listopada 2016

Chlebek dyniowy owsiano-korzenny

Chlebek o wyjątkowo bogatym smaku korzennej dyni. Strukturę ciasta wzbogacają płatki owsiane, staje się konkretny, sycący, idealny na jesienne śniadanie do kawy.
Bardzo prosty wypiek, nie wymaga użycia miksera.
Przepis pochodzi ze strony minimalistbaker.com


04 listopada 2016

Muffiny dyniowo-kokosowe na mleku kokosowym

Typowo jesienne muffinki, aromatyczne, pachnące dynią i kokosem.
Wilgotne, z chrupiącym wierzchem, zachowują świeżość co najmniej 2 dni, na drugi dzień są chyba nawet smaczniejsze, kiedy smaki i aromaty się przenikną.
Zawsze staram się piec nową wersję babeczek dyniowych w kolejnym dyniowym sezonie.
Tym razem połączyłam kokos ( mleczko i wiórki)  ze smakiem dyni, byłam ciekawa tego połączenia. Bardzo udane moim zdaniem, lekko egzotyczne.





Polecam też babeczki dyniowe z ricottą i sezamem oraz babeczki dyniowe na maślance.