Rozsmakowałam się w tartach. To już oznacza jesień w pełni.
Sezon na pomidory dobiega końca, aby się ładnie w pamięci zachowały dodałam je do tarty.
W towarzystwie cukinii, śmietankowego nadzienia i delikatnego ciasta kruchego smakowały wybornie!
Do ciasta dodałam skrobii kukurydzianej, dzięki temu było bardzo kruche, lekko piaskowe w strukturze, dużo delikatniejsze niż z samej mąki pszennej.
Ciasto na tartę:
180 g mąki pszennej ( pół na pół z razową)
20 g skrobi kukurydzianej
110 g masła
1 żółtko
duża szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie:
2 jajka
120 ml śmietanki
3 łyżki kwaskowego jogurtu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól i pieprz do smaku
kula sera mozarella
warzywa: 1 mała cukinia
150 g pomidorków koktajlowych
szczypta oregano
szczypta suszonych pomidorów w płatkach
szczypta oregano
szczypta suszonych pomidorów w płatkach
Cukinię kroimy w grube krążki 1 cm ( tak by lekko wystawała z masy śmietanowej) i smażymy 2-3 minuty z 2 stron, tylko aby puściła sok.
Pomidorki przekrawamy na pół. Ze składników ciasta zagniatamy szybko kruche i chłodzimy 30 minut w lodówce, formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką, układamy rozwałkowane cienko ciasto, nakłuwamy widelcem , pieczemy z obciążeniem 10 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy.
Składniki na nadzienie łączymy rózgą lub trzepaczką, wylewamy ok. 1 cm warstwę na podpieczone ciasto.
Układamy warzywa i ser , posypujemy oregano i płatkami pomidorów, zapiekamy ok. 20 minut aż farsz lekko się zetnie.
Chwilę studzimy, kroimy i podajemy.
Pyszna tarta, nadzienie swietne :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką przyjemnością.
Dziękuję, polecam upiec :)
Usuńwygląda genialnie i zapewne tak właśnie smakuje :) zresztą skoro jest cukinia to już wielki plusik :)
OdpowiedzUsuńCukinia zawsze inspiruje. Dzięki za odwiedziny :)
UsuńBardzo fajna ta twoja tarta :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI smakuje Marzenko ;-)
UsuńFajny pomysł na sezonowe warzywa i wytrawną tartę :_0
OdpowiedzUsuńTo zasługa warzyw, same wskoczyły do tarty ;-)
UsuńAle mi ochoty narobiliście! Ja gotuję teraz z www.kcalmar.com i oni też mają takie fajne wytrawne. polecam, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuńA no to trzeba zobaczyć ;-) dzięki za komentarz
UsuńWygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
UsuńJa również bardzo lubię tarty wytrawne i na słodko. Są to ciasta, które nie mają ograniczeń w komponowaniu :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli ta tarta smakuje tak dobrze jak wygląda to muszę ją koniecznie zrobić
OdpowiedzUsuńJestem za....zwłaszcza, że kocham cukinię.
OdpowiedzUsuń