04 lipca 2016

Szybka tarta kokosowo - bananowa ( bez pieczenia)

Ach wiem,  że sezon na inne owoce, ale ten deser chodził za mną parę tygodni i nie wytrzymałam :)
Owsiany spód z ciasteczek, orzeźwiające banany i pierzynka kokosowa tworzą pyszny egzotyczny i ożywczy deser, idealny w upał kiedy nie chce się zaglądać do piekarnika ;-) Nie muszę dodawać że zniknął nim dokończyłam zdjęcia :) Po kilku godzinach jest bardziej zwarty i łatwiej się kroi, ale widelcem prosto z foremki też się da ;-)
Myślę że następnym razem pokuszę się o wersję do pucharków, też może być niezła!





300 g ciasteczek owsianych ( lekko słone) + łyżka oleju kokosowego
puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 12h
2-3 duże banany
2-3 łyżki stewii ( ostatecznie cukier puder)



Ciasteczka drobno rozdrabniamy, użyłam ręcznego blendera, zostawiamy odrobinę na posypanie na wierzch. Do zmielonych ciastek dodajemy olej kokosowy, dokładnie łączymy i wykładamy na dno formy ( najlepiej silikonowej lub ceramicznej) i ugniatamy tworząc zwartą warstewkę i wstawiamy na 10 minut do lodówki.


W tym czasie:
Banana obieramy ( piszę to gdyż ostatnio ktoś w komentarzu zadał mi pytanie czy banan ze skórką, może można, ja nie próbowałam) i kroimy w 1cm plasterki/krążki.
Z mleczka kokosowego zdejmujemy wierzchnią zastygłą część, wodę zostawiamy na inne okazje.
Ubijamy śmietankę kokosową,  najpierw parę minut na wysokich obrotach, następnie dodajemy stewię i miksujemy jeszcze chwilkę. Banany układamy na ciasteczkowym spodzie, na to nakładamy puszystą śmietankę, wierzch posypujemy pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami.
Można dodatkowo posypać łyżeczką kakao ( przez siteczko).



18 komentarzy:

  1. Naprawdę wyglada fajnie, sezon czy nie sezon !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez pieczenia?? To w sam raz na upały!! Biorę przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam nigdy tarty i nie jadłam, ale Twoja wygląda bardzo apetycznie i zachęca mnie do jej zrobienia. Dziękuje za tak wspaniały przepis i pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, życząc wielu wspaniałych kulinarnych pomysłów i cudownego lata...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje i zachęcam do zrobienia, jest bardzo prosta!
      Dziękuje i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Mi też dawać, ostatecznie jak już mnie nie poczęstujesz, to sama sobie taką tartę zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuję, ale tyle osób do podziału że lepiej zrobić sobie całą foremkę i w spokoju się delektować ;-)

      Usuń
  6. Świetny pomysł na takie ciasto. Chętnie zapisuję i skorzystam, bo mi ślinka cieknie. Serdeczności dla Ciebie Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna, oj zjadłabym duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna, zapisuję na chłodniejsze czasy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, do tego bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)