26 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami z cynamonową kruszonką



W sezonie letnim zawsze przydaje się prosty i sprawdzony przepis na ciasto do owoców.
Nie wymaga wielu zabiegów, zawsze wychodzi i zniesie każdy rodzaj owoców i na pewno nie opadną na dno.
Ta wersja wytrzymała też, oprócz pół kg owoców, kruszonkę.
Ciasto jest puszyste i maślane w smaku. Polecam.

18 czerwca 2016

Truskawkowo - bananowe placki owsiane ( bez mleka i cukru)




Ostatnio mam fazę na eksperymenty plackowe i będę odrobinę monotematyczna, ale chciałam Wam pokazać co wymyśliłam ostatnio z okazji sezonu truskawkowego. O zgrozo nic nie zamieściłam ostatnio z truskawkami chociaż codziennie 2 kg idą w domu ( głównie na koktajle), ale oprócz placków obiecuję jeszcze przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Zaglądajcie.

Placuszki wyszły delikatne i bardzo owocowe, planowałam aby miały bardziej intensywny kolor czerwony i to jedyna rzecz jaka mi się w nich nie udała. Co prawda ciasto było różowe, ale po usmażeniu już tego tak nie widać. Za to placki mają walory smakowe i są zdrowe bo bez cukru, owoce są dość słodkie wystarczająco dosłodziły ciasto.
Placki smakują również na zimno, z powodzeniem można zabrać na piknik czy do pracy.

Polecam je smażyć na małym płomieniu aby mogły lekko wyrosnąć.
Jeśli ubijecie osobno pianę z jajek i dodacie do ciasta na końcu pewnie wyjdą bardziej puszyste, ja z lenistwa i pośpiechu tego nie zrobiłam. Ale w przepisie podaję tak jak powinno być.

10 czerwca 2016

Placki amarantusowo-kokosowe (bezmleczne)

Dieta bez nabiału nie musi być nudna i ograniczona, wystarczy odrobinę pogłówkować i czasem coś przy okazji nowego wpadnie na stół.
Dzisiejsze placuszki przygotowałam na soku jabłkowym, bez cukru i mąki pszennej.
Są delikatne, mają troszkę inną strukturę ciasta niż takie typowe placki dzięki użytym mąkom - amarantusowej i kokosowej. Wymagają dość ostrożnego smażenia, najlepiej małymi porcjami (łatwiej je odwracać) i na małym płomieniu. Jeśli ich nie dosłodzicie, z powodzeniem można je zjeść w wersji wytrawnej z warzywami czy jakimś ulubionym sosem. Mają lekko orzechowy posmak.