16 grudnia 2015

Ciastka czekoladowe ze skórką pomarańczy

Te ciasteczka są błyskawiczne w wykonaniu dlatego je tak w domu lubimy. Ich smak jest obłędnie czekoladowy, aromat skórki pomarańczowej bardzo je wzbogaca. Jeśli lubicie połączenia gorzkiej czekolady i pomarańczy to ciasteczka dla Was. Można wzbogacać o różne dodatki, bakalie lub rodzynki, zawsze wychodzą smaczne. Gorąco polecam! Ostatnio są na 1 miejscu naszej listy ciasteczkowej. Niestety zagubiłam link - źródło przepisu, z góry przepraszam autora.




Z tej porcji wychodzi  duża blacha ciastek ( ok. 20 sztuk średnicy 5 cm)

125 g miękkiego masła
150 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
90 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
opcjonalnie posiekane orzechy lub inne dodatki


Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy całe jajko i dalej miksujemy.
Sypkie składniki łączymy w osobnym naczyniu i partiami dodajemy do masy maślanej miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i mieszamy łyżką.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe jeśli chcemy uzyskać większe ciastka i układamy na blasze w odstępach ( ciasteczka sporo urosną na boki) na wierzch wciskając kawałeczki białej czekolady.
Pieczemy w piecyku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut. Ciastka są po wyjęciu z pieca bardzo miękkie, chwilę studzimy na blasze i dopiero wykładamy na kratkę. Kruszeją lekko po wystudzeniu.



9 komentarzy:

  1. Często robię bardzo podobne - zamiast kakao dodaję rozpuszczoną czekoladę i pomijam pomarańczową skórkę, ale ta kombinacja brzmi ciekawie i muszę kiedyś się pokusić o małą modyfikację mojego przepisu :) Te ciasteczka są uzależniające i nie dziwi mnie, że są nr 1 :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, takie ciasteczka są wspaniałe do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacha. Porywam kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż chciałoby się sięgnąć po kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bosko wyglądają! Pieczona biała czekolada dostaje taką przyjemną lekko karmelową skorupkę- cudowne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)