28 lipca 2015

Klopsiki duszone w sosie pomidorowym

Uwielbiane i chętnie zjadane nie tylko przez dzieci. Delikatne i aromatyczne, nie obsmażam ich wcale tylko wrzucam prosto do gotującego sosu. Rozpływają się w ustach. Miałam lekkie obawy czy się nie rozpadną, ale wszystko się udało jak trzeba. Mięso musi być drobno zmielone. Masa mięsna powinna być dobrze wyrobiona jak ciasto , wtedy klopsiki łatwo się formują i nie rozpadają w trakcie gotowania. Bułka daje miękości masie mięsnej ( tak jak w klasycznych kotletach).





Klopsiki
1 kg mięsa mielonego wiepszowo-wołowego ( drobno zmielone)
1 mała czerstwa bułka kajzerka ( lub inna bułka)
3 łyżki bułki tartej ( dla poprawy konsystencji)
1 duże jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziaren selera
pieprz świeżo mielony
sól morska do smaku ( płaska łyżecza)


Sos pomidorowy:
500 nl gęstego przecieru pomiorowego
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżeczka przyprawy arabiata ( opcjonalnie bazylia i oregano po łyżeczce, bez chili)
1 łyżeczka octu balsamico
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
50 ml śmietanki 30%

Klopsiki: Mięso umieszczamy w sporym naczyniu, doprawiamy je, cebulę i czosnek ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajko. Bułkę w całości moczymy w wodzie, a potem dobrze odciskamy i dodajemy do masy. Dobrze wyrabiamy masę. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pozostałe przyprawy oraz bułkę tartą ( suchą) tyle by masa była zwarta. Dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce.

W tym czasie przygotowujemy sos.
W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy przyprawy - bazylię, oregano i całe ząbki czosnku, po chwili zalewamy wszystko przecierem pomidorowym, gotujemy na wolnym ogniu doprawiając octem, cukrem, sosem sojowym i solą. Do gotującego się 10 minut sosu wlewamy śmietankę, mieszamy.
Sos przelewamy do garnka z grubym dnem. Teraz wkładamy ostrożnie klopsiki, jeden po drugim, powinny być zanurzone minimum w 3/4. Nie mieszamy, dopiero kiedy mięso zmieni kolor, po tym poznamy że nie jest już surowe. Wtedy możemy delikatnie zamieszać. Dusimy klopsiki w sosie ok 20 - 25 minut. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą.




Z dziećmi i dla dzieci

10 komentarzy:

  1. Pycha, jestem wielką fanką takich klopsików :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem wprost: nie powiedzialabym nie!
    Wygladaja pysznie...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze w sosie nie gotowałam, muszę spróbować bo na pewno zdrowiej

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pulpeciki, nie dość, że zdrowsze, to i smakiem bezkonkurencyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zuzia to ja poproszę tak dwie sztuki, dużo nie chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny sposób na klopsiki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)